Platini za nekoliko dana objavljuje kandidaturu za predsjednika FIFA-e

Platini, regionalna liga, Platini, Xavi, Lionel Messi, Michel Platini, UEFA, Michel Platini, Michel Platini, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Franck Ribery, pokušaj kupovanja glasova, mito, Michael Platini, predsjednik UEFA-e, SP 2022, katar, Sepp Blatter, Predsjednik FIFA-e, Michael Platini, Michel Platini

Predsjednik UEFA-e Michel Platini će sljedećih dana objaviti kandidaturu za predsjednika FIFA-e, piše francuski sportski list L'Equipe. Francuz navodno uživa potporu najmanje četiri od ukupno šest svjetskih nogometnih saveza: Europe (UEFA), Južne Amerike (CONMEBOL), Sjeverne Amerike i Kariba (CONCACAF) i Azije. Što je gotovo 144 od 209 glasova.

Još treba zadobiti potporu Oceanije i Afrike koji su tradicionalno uz aktualnog predsjednika FIFA-e Seppa Blattera koji dolazi u mirovinu nakon isteka mandata. Ako pobijedi na izborima u veljači iduće godine Platini će biti treći Francuz koji sjedi na čelu FIFA-e.

Robert Guerin, koji je bio i jedan od osnivača FIFA-e bio je prvi predsjednik Francuz i vodio je savez od 1904., kada je i osnovan do 1906. Drugi Francuz na tom položaju bio je Jules Rimet, izabran 1921., a FIFA-om je "vladao" do 1954. Rimet, koji je bio i predsjednik Francuskog nogometnog saveza, bio je jedan od pokretača svjetskog nogometnog prvenstva.

Hina