Ovo je priča o neustrašivom Ircu: Unatoč engleskim prijetnjama smrću odbija nositi cvijet na dresu

 James McClean
...sa simbolom cvijeta maka, koji simbolizira sve poginule britanske vojnike. Naime, ovaj tjedan svi klubovi u Velikoj Britaniji nosit će cvijet na dresu kako bi se obilježilo 100 godina od početka prvog svjetskog rata.

No, McClean je odbio sudjelovati u tome, baš kao i prije dvije godine kada je igrao za Sunderland. Tada je, kao i danas počeo dobivati prijetnje smrću i bezbroj uvreda na društvenim mrežama, a na sinoćnjoj utakmici navijači Boltona su zviždali na svaki njegovo dodir s loptom.

No, neustrašivi Irac ne želi posustati. Na službenoj stranici Wigana objavljeno je njegovo pismo u kojem objašnjava zašto ne želi nositi cvijet maka, tzv. "poppy". McClean je iz okruga Derry u Sjevernoj Irskoj gdje je 1972. engleska vojska ubila 14 civila koji su nenaoružani prosvjedovali protiv zatvaranja Iraca bez suđenja, a grupa U2 je snimila pjesmu "Sunday, bloody Sunday" povodom tog događaja.

"Imam potpuno poštovanje prema svima poginulima u prvom i drugom svjetskom ratu. Mnogi od njih bili su i Irci. Da je cvijet simbol za poginule u ta dva rata, onda bih ga nosio i ne bih imao problema s tim. No, cvjetovi se koriste i za sjećanja na vojnike koji su poginuli nakon 1945. i tu za mene počinje problem. Za ljude iz Sjeverne Irske poput mene, a pogotovo one iz Derrya, scene iz 1972. u masakru "Krvave nedjelje", cvijet za mene znači nešto drugo.

Svaka osoba u Derryu i dalje živi u sjeni jednog od najcrnjih dana u irskoj povijesti, pa čak i ja, koji sam rođen 20 godina nakon masakra. Da stavim cvijet na dres značilo bi da ne poštujem nedužne ljude koji su tamo ubijeni. Nemam ništa protiv Britanaca. Vjerujem u mir, i želim da svi žive jedni kraj drugih, bez obzira na religiju ili politička uvjerenja, što poštujem i očekujem od drugih da poštuju. Od prošle godine sam otac i želim da moja kćer odrasta u mirnom svijetu. Ponosim se odakle dolazim i ne mogu učiniti nešto što smatram pogrešnim. Ako si muškarac moraš se boriti za ono što vjeruješ", poručio je McClean i zaradio pozitivne i negativne reakcije u javnosti.

dnevno.hr