Na transferima zaradio 601 milijun eura: FC Porto

FC Porto, transferi
Dinamo je bez premca 'car' u prodaji igrača na našim prostorima, ali Porto je vjerojatno najbolji na svijetu u prodaji igrača. Nakon što je u utorak navečer osvanula vijest kako je Real Madrid za 31,5 milijuna eura kupio 23-godišnjeg brazilskog desnog beka Danila, autori s portala 101greatgoals došli su do računice da je Porto od 2004. godine prodao igrače u vrijednosti od nevjerojatnih 604 milijun eura.

Danilo je za Porto potpisao 2011. godine, došao je iz brazilskog Santosa za 13 milijuna eura. U portugalskom je prvenstvu ove sezone u 23 nastupa zabio tri gola. Njegov je transfer još jednom pokazao sposobnost portugalskog kluba da proda igrače za maksimalnu vrijednost kako bi održao financije kluba 'na životu'.

Apsolutno je nevjerojatan talent ovog kluba da ili za velik novac proda igrače iz vlastitog pogona ili privuče zvijezde u usponu iz Južne Amerike, uvede ih u europski nogomet, a potom proda uz pozamašan profit. I to traje već više od desetljeća.

Dva najunosnija tranfera bila su ona Radamela Falcaa u Atletico Madrid te Jamesa Rodrigueza u Monaco. Obojica su prodana za 45 milijuna eura. Porto je prodao pet igrača za 30 milijuna eura (ili više), među kojima su Ricardo Carvalho koji je 2004. otišao u Chelsea za 30 milijuna, Anderson, koji je 2007. otišao u Manchester United za 32 milijuna i Eliaquim Mangala koji je 2014. godine prodan Manchester Cityju za 30,5 milijuna eura.

Porto se trenutno nalazi na drugom mjestu portugalskog prvenstva, sa tri boda zaostatka za vodećom Benficom.