Josip Suton: Nadam se da ću karijeru nastaviti u inozemstvu

suton
Dres hrvatske malonogometne vrste na ovom velikom natjecanju nosio je i Mostarac Josip Suton, čije su se igre posebno pratile u rodnoj Hercegovini. U razgovoru za portal Pogled.ba Suton govori o nastupu na EP-u, hrvatskom malonogometnom prvenstvu i planovima za budućnost.

 Kakav je osjećaj biti član reprezentacije Hrvatske koja je osvojila četvrto mjesto na Europskom prvenstvu?

 Stvarno je lijepo biti član hrvatske reprezentacije na bilo kojem natjecanju. Posebno kada se to natjecanje odvija u Hrvatskoj i još osvojite fantastično četvrto mjesto. Mislim da je to ostvarenje nekih životnih snova.

 U polufinalu ste poraženi od Rusije, a u susretu za treće mjesto od Italije. Je li se moglo nešto više napraviti u tim susretima?

Osobno mislim da su to realno reprezentacije koje su kvalitetnije od nas i puno više ulažu u ovaj sport. Da se moglo više, moglo je. No, mislim da smo bili jako iscrpljeni i fizički i psihički, jer zna se da nismo rotirali mnogo igrača, tako da nam je bilo vrlo teško igrati protiv tako jakih reprezentacija kao što su Rusija i Italija. Meni je osobno najteže pao taj poraz protiv Rusije jer sam imao dojam da smo mogli mnogo bolje, no mislim da je i ovo jako velik uspjeh.

 Proteklih dana uživali ste veliku potporu hrvatske javnosti i navijača, koji su oborili rekorde gledanosti europskih prvenstava. Koliko Vam je njihova potpora pomogla u ostvarenju dobrih rezultata na EP-u?

 Naši navijači i cjelokupna javnost su stvarno jako zaslužni za ovo četvrto mjesto i ovim putem im svima zahvaljujem od srca. Imali smo fantastičnu podršku i u Splitu i u Zagrebu i samo se nadam da će se ovako nastaviti i u budućnosti, kada budemo igrali slične utakmice.

 Na Europskom prvenstvu ubilježili ste dvije asistencije, za pogodak Marinovića protiv Rumunjske i gol Grcića u susretu s Italijom. Kako ste zadovoljni svojim učinkom na prvenstvu?

 Drago mi je zbog asistencija, no što se tiče mog učinka, oni koji me poznaju znaju da mogu još mnogo bolje. U nekim utakmicama sam se podredio kolektivu, što je očito ispalo dobro, ali sigurno da ću u sljedećim utakmicama malo više solirati i isticati se.

 Koliko će Europsko prvenstvo održano u Hrvatskoj utjecati na popularizaciju futsala na ovim prostorima?

 Ovo je idealna prilika za razvoj ovog sporta koji se trenutačno u svijetu najviše razvija. Nadam se da će u Hrvatskoj kroz sljedećih nekoliko godina liga biti još jača te se približiti ligama poput španjolske, ruske, talijanske koje su najjače lige svijeta i po financijama i gledanosti.

 Je li nakon Europskog prvenstva bilo nekih ponuda iz inozemstva za Vas i Vaše suigrače u reprezentaciji?

 Za četvoricu-petoricu igrača ima ponuda iz inozemstva i naravno to nas sve raduje, jer na kraju krajeva - to nam je cilj. Osobno imam ponudu iz jedne strane zemlje i ako bude sve u redu, nadam se da ću tamo nastaviti karijeru.

 Nastavlja se natjecanje u Hrvatskoj malonogometnoj ligi, gdje je Brodosplit Inženjering najveći kandidat za titulu. Može li se u borbu za naslov prvaka uključiti i Vaš bivši klub Nacional, koji je dosta pojačao igrački kadar u prijelaznom roku?

 Pa mislim da ce se teško Nacional uključiti u borbu za titulu,  jer već zaostaju jako puno bodova. Mislim da će nam najveći protivnici biti Vrgorac i Uspinjača koja se i pojačala u polusezoni. No, mi imamo solidnu prednost i nadamo se da ćemo je zadržati do kraja prvenstva te krenuti u play-off s prvog mjesta i mislim da će nam onda biti lakše obraniti titulu prvaka.

Kakvi su planovi za budućnost, koliko ste ugovorom vezani uz Brodosplit Inženjering?

 Ugovor s Brodosplitom mi istječe na kraju ove sezone i kao što sam rekao, nadam se da ću karijeru nastaviti u inozemstvu, no ako se i to ne dogodi, ne bih bio nezadovoljan,  jer sam jako zadovoljan uvjetima u klubu, a za inozemstvo ima još dosta vremena.