HŠK Zrinjski: Voljen i stvoren da živi vječno - 03.11.2014

HŠK Zrinjski, FK Sarajevo, Ultras Zrinjski Mostar, Ultras, Ultarsi, Ultras Zrinjski Mostar, HŠK Zrinjski, Hrvati u BIH, Mostar, Stadion HŠK Zrinjski, Ultras, Ultras - Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, KN Ultras, Ultrasi, HŠK Zrinjski, Plemići, Stadion HŠK Zrinjski, Ultras Zrinjski Mostar, Stadion HŠK Zrinjski, Ultrasi
Za vrijeme postojanja prošao je sve i svašta, da bi danas bio jedan od najboljih klubova na području BiH i klub koji ima najvjernije navijače na ovim našim prostorima.

Zabranjen je 1945. godine od strane komunističkih vlasti samo zbog predznaka, a svi oni koji su imali bilo kakve veze sa Zrinjskim su proganjani i zatvarani. Nogomet je sport koji se igra zbog navijača, nikako zbog režima, pogotovo ne onih totalitarnih.

Ukoliko voljeti svoj klub znači biti nacionalista onda je točno da su svi koji vole Zrinjski nacionalisti. Nikada nitko od te davne 1905. godine nije krio da je HŠK Zrinjski Hrvatski klub. Zrinjski taj svoj nacionalni predznak nosi u imenu kluba, i tog predznaka se ondašnji Plemići nisu htjeli odreći premda je to značilo zabranu rada kluba, progon klupskih dužnosnika i nogometaša.

Komunizam kao totalitarni režim jednak je bilo kojem drugom totalitarnom režimu, i sve što je učinjeno u ime komunizma jednako je onome što je urađeno u ime fašizma ili bilo koje druge totalitarne ideologije i režima. Sukladno tome HŠK Zrinjski je  bio žrtva komunističkog režima, i to se nikada ne smije zaboraviti.

Padom komunizma i dolaskom demokracije stekli su se uvjeti za ponovno obnavljanje HŠK Zrinjski i to je učinjeno 1992. godine. Već od same obnove rada kluba Zrinjski je trn u oku mnogima zbog svog imena i predznaka. Svi oni koji misle da će doći dan kada će se Zrinjski opet zabraniti i ugasiti grdno se varaju. HŠK Zrinjski je institucija i klub koji danas ne okuplja samo Hrvate Mostara, već Hrvate iz cijele BiH, a i puno šire od toga. Hravtima je dosta toga ukinuto i zabranjeno u ovoj državi, ali diranje u Zrinjski je diranje u zjenicu oka svima onima koji nose Plemiće na srcu. Takvih je danas mnogo, a najistaknutiji su svakako Ultrasi koji su svuda uz svoje Plemiće.

Ultarsi su ove godine proslavili 20. godina svoga postojanja. Sve te godine bili su u dobru i u zlu uz svoj Zrinsjki nedajući nikome da se igra sa njihovom svetinjom. Danas neki mogu Hrvatima u BiH birati vlast, mogu dirati njihovu ekonomiju i mogu im braniti medije na maternjem jeziku, ali im u Zrinjski niko ne smije dirati. Zrinjski je stvoren da bude voljen, i da živi vječno, i živjet će jer je on ponos Hercegovne na sreću svojih navijača.

Odi sine djedu na grob, ako ga imaš i ako ga poštuješ. Kada budeš iznad groba dobro počuj što ti zakopane kosti govore, počuj šum Neretve, krvi, kojom su naši preci zalijevali rodnu grudu, u pokušaju da nam ostave nešto u nasljeđe. Ako ti sine stijeg pretežak da ga nosiš, zabodi ga u zemlju nosit će ga kosti tvojih očeva.

Barjak Zrinjskog ponosno se vije,

Crven, bijel i plav više se ne krije,

Preci naši u zavjet su nam ga dali,

Mnogi su za taj barjak pali,

Htjeli su neki slavno ime da izbrišu,

Da nam neku novu povijest pišu,

To dušmanima uspjelo nije,

Danas cijela Herceg Bosna slavi,

Zrinjskog barjak crven, bil i plavi,

Ultrasi grme, stajanje gori,

Hrvat se za svoj Zrinjski bori,

Počivajte mirno preci naši,

Gdje ste stali nastavit će sinovi vaši…

HERCEGOVINA.info