HŠK Zrinjski: Hercegovački derbi? Može i tako, ali ovo je derbi prvenstva!

zrinjski-široki
...klubovima, koji se svojski trude od Željezničara i Sarajeva napraviti ono što su Crvena zvezda i Partizan u Srbiji ili Dinamo i Hajduk u Hrvatskoj, iako sarajevski klubovi to nisu. Ne, nije to subjektivni dojam autora ovih redaka ili svih onih koji nemaju pretjerano velike emocije prema "sarajevskim gigantima", nego činjenica koju je vrlo lako argumentirati.

Naime, dok su beogradski rivali predodređeni za naslove prvaka u Srbiji, a Dinamo i Hajduk u Hrvatskoj, Željezničar i Sarajevo ipak nemaju monopol na titule u BiH. Argument? U prethodnih dvanaest premierligaških sezona Željezničar (2010., 2012., 2013.) i Sarajevo (2007.) su između sebe podijelili tek četiri naslova, dok su, usporedbe radi, Zrinjski (2005., 2009., 2014.) i Široki Brijeg (2004., 2006.) podijelili njih pet, tako da je teško razumjeti aktere sarajevskog derbija kada u najavi svakog govore kako je "derbi najbolja i najkvalitetnija utakmica u državi", s obzirom kako sarajevski rivali unatrag dvanaest sezona nijednom nisu bili favoriti broj 1 i 2 u borbi za titulu, a objektivno gledano, nisu niti u ovoj!

Sve ovo iznad napisano na određeni način samo je u uvod u predstojeći derbi između Zrinjskog i Širokog Brijega, koji je na rasporedu u subotu u Mostaru. Mi ćemo ga također najavljivati kao "hercegovački derbi", što nam ne predstavlja problem, iako će pogled na ljestvicu otkriti da se zapravo radi o derbiju prvenstva. Argument? Jesenski dio sezone u subotu će međusobnim obračunom zaključiti vodeći klubovi prvenstva, a usto se sastaju klubovi koji su u prošloj sezoni završili na prvom i drugom mjestu! Zar trebaju veći argumenti od istih!? Ne, nije nam namjera derbi između hercegovačkih rivala najavljivati većim, boljim, kvalitetnijim i što sve ne od onog sarajevskog, ali se ipak pitamo gdje nestaje objektivnost medija sklonih sarajevskim klubovima (opet ponavljamo - očekivano i razumljivo), kada najavljuju međusobni derbi klubova s juga.

Prošlosezonski derbi Zrinjskog i Širokog Brijega igran u Mostaru vjerojatno je najbolja utakmica ikad odigrana u Premier ligi, budući da će se teško ponoviti takva uzbudljivost u utakmici koja je praktički odlučivala o novom prvaku. Podsjetimo, dva rivala su se sastala u 25. kolu, u tom trenutku su bili bodovno poravnati na pozicijama 1 i 2, a iako je Široki Brijeg vodio 2:0 i činilo se sigurno grabio prema tituli, Zrinjski je ipak napravio epski preokret i došao do trijumfa vrijednog titule, iako su Širokobriježani do 82. minute vodili 2:0, do 90. 2:1, dok je sve do 94. imao 2:2, što je bio rezultat koji mu je zbog dobrog rasporeda također "obećavao" naslov prvaka.

Jesenski naslov

S obzirom da 15. kolo donosi sraz dva vodeća kluba, ispada da će hercegovački derbi ujedno odlučiti i o jesenskom naslovu. Osim tri boda prednosti, Široki Brijeg ima i za četiri pogotka bolju gol-razliku (19/15), tako da aktualni prvak na vrh može samo u slučaju trijumfa od tri pogotka razlike, jer bi u slučaju pobjede od dva razlike Široki opet bio u prednosti zbog većeg broja postignutih pogodaka (29/21).

Musa vs. Karačić

Dodatnu zanimljivost hercegovačkom derbiju daju Slaven Musa i Branko Karačić. Prvi je živuća legenda Zrinjskog, prvi i dugogodišnji kapetan obnovljenog Zrinjskog, dobitnik trofeja "Filip Šunjić-Pipa" i stručnjak kojem je upravo Zrinjski dao prvu ozbiljnu priliku u trenerskim vodama. No, Musa je već dugo na klupi Širokog Brijega, dok Plemiće gotovo jednako dugo vodi Karačić, hrvatski stručnjak koji je osvajanjem titule sa Zrinjskim ušao u društvo Franje Džidića i Dragana Jovića, ali i koji bi mogao postati prvi koji je obranio naslov s Plemićima. Zanimljivo, isti taj Karačić je bivši trener Širokog Brijega, a čelnicima kluba s Pecare vjerojatno još uvijek nije zaboravio način na koji je smijenjen s klupe, kako voli reći, "svog" Širokog Brijega, s obzirom na širokobriješko porijeklo. Zbog toga je nakon proljetne pobjede i izjavio: "Ovo sam čekao dvije godine"...

Podsjetnik na epski preokret

Preokret kakav je viđen 5. travnja 2014. na mostarskom stadionu rijeko se viđa na nogometnim terenima, a kada se usto takav preokret dogodi u derbiju dva vodeća kluba prvenstva, onda je jasno da se radilo o utakmici koju će povijest pamtiti. Golove Mirka Marića i Wagnera poništio je Stevo Nikolić, koji je pogađao u 82. i 90. minuti, dok je stadion eksplodirao u 94. - prvo nakon što je sudac Edin Jakupović pokazao na bijelu točku, a onda još više nakon što je Ivan Crnov pogodio za pobjedu.

Dnevni list