Hrvatska već strepi od novih navijačkih nereda na Malti! Ako ne nađemo rješenje, netko će poginuti

neredi
Taj je susret nakon objave UEFA -ine kazne zbog poljudske svastike, nažalost označen kao visokorizičan. Iako će naredne dvije utakmice igrati pred praznim tribinama reprezentacija će i dalje biti talac saveza i dijela navijača. Dio njih nema namjeru zaustaviti se na splitskoj diverziji. Šizofrenoj situaciji u hrvatskom nogometu pridonose i navijači Dinama koji se već duže od godinu dana na ulicama vode pravi rat. Pucaju jedni na druge, gase si baklje na licima, mlate se prometnim znakovima. Iako je više od 40 osoba procesuirano nakon nereda u Luksemburgu, nema naznaka da će taj fajt uskoro završiti, baš kao ni nemili pokušaji da se reprezentaciju izbaci iz Europe.

Eskalacija nasilja u hrvatskom nogometu bila je i tema sinoćnjeg Otvorenog, u kojem su se od Krunoslava Borovca, načelnika Uprave policije, mogla čuti ozbiljna upozorenja.

"U Luksemburgu se, nažalost, dogodilo očekivano. Upozorili smo kolege na mogući sukob frakcija Dinamovih navijača koji se već dugo događa i na zagrebačkim ulicama. Na sreću, razmijenili smo podatke s policijom u Luksemburgu. Poslali smo tamo i četiri hrvatska policajca. Sukob se dogodio, ali nije došao do terena. Reakcija je bila brza. 40 navijača je privedeno, dobili smo sve njihove podatke i kriminalistički ćemo ih obraditi. Tražit ćemo da ih se kazni zabranom odlaska na utakmice u Hrvatskoj te u inozemstvu. Nemamo podataka da je netko teško ozlijeđen, ali nažalost možemo predvidjeti sličan scenarij i za Maltu. Dva saveza moraju dobro pripremiti tu utakmicu. Moguće je, iako nisam uvjeren u takvu soluciju, da se donese odluka o zabrani gostujućih navijača. Malta je mala država s malim policijskim snagama. Nerede radi uvijek ista skupina od nekoliko stotina navijača", naglašava Borovec i objašnjava praksu hrvatskog sudstva prema kojoj se huliganima najčešće zabranjuje prisustvovanje utakmicama kluba ili reprezentacije.

"Pitanje je, međutim, treba li tu praksu mijenjati i zabraniti tim osobama sve aktivnosti vezane uz nogomet"

Zabrinut je i Kruno Grlević, aktivni član navijačke udruge hrvatske reprezentacije Uvijek vjerni.

"HNS pokušava privatizirati reprezentaciju. Ne razumijemo što žele HNS i Davor Šuker. Imamo dužnosnike HNS-a koji se žele obračunati s Dalmacijom. HNS je izgubio Dalmaciju i ima ogroman problem zbog toga. Ovo što se događa nije dobro za hrvatski nogomet niti za naš narod. Postoji esencija mržnje jer su strukture u savezu i huligani potpalili vatru. Situacija je prerasla u katastrofu. Vidjeli ste što se dogodilo u Luksemburgu. Ako se nešto ne riješi preko represivnog aparata, netko će poginuti! Čekaju nas tri gostovanja reprezentacije i bit će napeto. Hrvatski navijači su taoci HNS-a, ali i huligana s kojima su na tribini. Na Malti se prije deset godina dogodila možda najveća sramota hrvatskog nogometa. Nemam kristalnu kuglu da predvidim što će se dogoditi na Malti, ali mi iz udruge Uvijek vjerni pokušat ćemo komunicirati s navijačima i spriječiti ono što možemo"

Štimac: Navijači mogu iz grupe isključiti one koji nanose štetu. Dok to ne naprave, nemaju pravo napadati klubove

Bivši izbornik i reprezentativac Hrvatske Igor Štimac smatra da pravosuđe i politika mogu uvelike pomoći rješavanju problema, ali upire prst i u navijače.

"Strah vam može biti najbolji prijatelj, međutim Malta nam se već dogodila, a u hrvatskom nogometu se ništa ne mijenja. Napomenuo bih da navijačke skupine sukladno svojim statutima mogu isključiti iz grupe one koji joj nanose štetu. Nikada nisam čuo da je to neka skupina napravila. Dok navijači ne počiste svoje dvorište, ne mogu napadati klubove i njihove dužnosnike"

"Jedini kontinuitet hrvatskog nogometa je huliganizam, on postoji prije Šukera i Mamića"

Dugogodišnji sportski komentator Božo Sušec smatra da manjina maltretira većinu koja želi dobro hrvatskom nogometu.

"Jedini kontinuitet hrvatskog nogometa je huliganizam. On postoji prije Mamića i Šukera. Mora se pronaći način da huligani ne odu na Maltu"

Ćiro Blažević vjeruje da se HNS mora dodvoriti navijačima.

"Dok postoji ovakav animozitet između navijača i HNS-a, nećemo imati mira. HNS mora shvatiti da su navijači najvažniji", smatra još jedan bivši hrvatski izbornik.

index.hr