FOTO  Dvadeset godina navijačke skupine Ultras-Zrinjski: Dnevnik jedne ljubavi II. dio

Ultras-Zrinjski arhiva

... Posušja i Širokog Brijega, ali ne smijemo zaboraviti ni ono u to vrijeme najdalje gostovanje u Orašju.„Put Orašja krenuo je jedan autobus Ultrasa-a. Okupilo se nas pedesetak ispred stadiona i nakon spremanja zaliha za put krenuli smo sa većim kašnjenjem od planiranog u Orašje. Iskreno nismo ni planirali doći uz sam početak utakmice, nego smo mislili odmoriti u samom Orašju par sati prije utakmice. Koliko se sjećam to je bila 2000. godina i uveliko se pričalo o ujedinjavanju naše i lige u kojoj su tada igrali klubovi Željezničar, Sarajevo, Čelik, Sloboda, Velež... Upravo zbog toga cijeli put u Orašje protekao je u raspravi kada, što, gdje...", priča Leo Zovko jedan od osnivača navijačke skupine Ultras-Zrinjski.

„U Orašje ekipa stiže ranije i to zahvaljujući vozaču koji nas je svojom vožnjom ostavljao bez daha. U Orašju stanovništvo začuđeno. Mnogi nas časte i začuđujuće nas pitaju otkud tolika ljubav prema klubu da „zgazimo" iz Mostara u Orašju. To je tada bilo dosta čudno jer se liga barem u navijačkom smislu nije ni pratila, a malo koga je zanimala i od onih simpatizera. Na tom gostovanju mogu se prisjetiti Fare koji je bacao petarde gdje nije trebao, na sreću sve je prošlo bez većih posljedica po lokalne umirovljenike te patke ili guske koje smo u tijeku utakmice ubacivali u teren.", prisjeća se naš sugovornik.

„Utakmica kao utakmica bila je dosta nezanimljiva. Mislim da je ekipu Zrinjskog tada vodio Baka Slišković, a da mu je jedan od pomoćnika bio legendarni Skočajić - Taramba. Poluvrijeme je završilo 1:1 i taj rezultat je Zrinjskog lansirao na prvo mjesto, ali na poluvremenu iz raznoraznih izvora čujemo najave za drugo poluvijeme koje završava čak 5:1 za Orašje što ide u korist Širokog Brijega. Igrači razočarani, a mi krećemo prema autobusu gdje pojedinci iz naših redova ulaze u sukob sa specijalnom policijom. E tu nastaje drama. Onako blatnjav teren oko stadion sa puno lokvi. U jednom naguravanju jednom od policajaca ispada u lokvu koja je bila prilično duboka pištolj, te nakon toga svi upadaju u lokvu tražeći izgubljenu stvar. Sukob prestaje, a pronalaskom pištolja i vraćanjem uplašenim policajcima kreće nevjerojatna ljubaznost istih, ali ekipa ima sada jedan novi zahtjev prema policiji", priča naš sugovornik.

„Zahtjev je bio da se jedan naš „član" koji je bio cijelim putem najdosadniji (zna Šetka o kome pričama ukoliko se zbog viška alkohola ičega sjećao op.a.) privede u policiju te da bez njega krenemo u Mostar. Normalno sve je to bila šala, ali naša upornost je bila da sa njim ne idemo u Mostar. Policija ga ubacuje u svoje auto, a mi krećemo put Mostara. Doduše samo par kilometara zaustavlja autobus i vraća nam našeg člana te svi zajedno krećemo put Mostara, uz poruku policajaca ne dolazite nam ponovno."

Već tada se formirala dosta dobra ekipa Ultras-a, koja je na svim gostovanjima pratila Zrinjski.

„Zanimljiva je bila i Gabela. Jaka kiša i vjetar umanjila je tih godina naš broj na gostovanju kod GOŠK-a, a lokalno stanovništvo samo je čekalo kada će nas doći što manje da bi se osvetilo za prijašnje incidente. U tijeku utakmice dolazi do sukoba sa lokalnim mještanima. Pojedinci iz naših redova staju na crtu sa koje su prethono policajci sklonjeni i sukobi se sa lokalcima. Iako smo bili malobrojni nismo se povlačili, što je iznenadilo i tadašnje simpatizere/navijače iz Gabele. U tučnjavi su se koristile šake i kišobrani, ali onako malobrojniji imali smo zasigurno više povreda od Gabeljana. Kada su isti vidjeli da se mi ne povlačimo stanje se smirilo, a tučnjava je trajala dosta dugo jer tada kao što sam rekao na osiguranju utakmice bila su tek dva policajca koja su se nakon što su vidjeli što se sprema brzo sklonila na sigurno. Prisjećam se da nam je nakon utakmice prišao Vladimir Skočajić Taramba i rekao „Pa momci gdje ste došli ovdje. Ja sam kao igrač igrao ovdje u Gabeli za gostujuće ekipe nekoliko utakmica te sam zajedno sa svojim suigračima i sucima skidao kopačke i bježao kroz šiblje da me ovi ne uhvate. Ovdje te gonja i narod i policija. Ovi misle da je to sastavni dio igre", govori nam Marko jedan od sudionika incidenata u Gabeli.

„Ipak, tih godina možemo slobodno svrstati jedno od najboljih tada gostovanja, gostovanje kod Đerzelez Zenice tadašnje ekipe koja je svoju domaću utakmicu protiv Zrinjskog igrala na stadionu Koševo u Sarajevu. Utakmica se igrala u okviru play offa za izlazak u tadašnji Intertoto kup natjecanje koje se igralo u okviru UEFA-e.Put Sarajeva su krenula tri autobusa plus veliki broj kombija i auta tako da je nas bilo mnogo više nego domaćih simpatizera", govori Leo Zovko.

O gostovanju na Koševu i još dosta zanimljivosti koje su se desile u prvim godinama ove navijačke skupine pročitajte na našem portalu na dan osnivanja navijačke skupine Ultras-Zrinjski) u četvrtak 10.04...

Hercegovina.info9 / Foto arhiv