Dragan Jović: Zrinjski će mi ostati zauvijek u srcu

Otkuda Dragan Jović u Mostaru u ove hladne dane?
Došao sam na poziv ljudi iz Udruge da obiđemo malog Slavka i ostale štićenike doma Sveta Obitelj. Rado sam se odazvao tom pozivu i naravno veoma mi je drago da sam osim te humane akcije posjetio i meni drage ljude koje sam upoznao za svoga boravka u Mostaru.

Evo trenutno nogometna lopta miruje i čeka proljeće. Vi ste preuzeli Zvijezdu iz Gradačca, a u svim istupima u medijima o Zrinjskom imate samo riječi hvale?
Proveo sam ovdje tri predivne godine i upoznao mnoge drage ljude sa kojima sam i dalje u kontaktu. U izuzetno korektnim odnosima sam sa ljudima iz Uprave kluba, ali i sa najvatrenijim navijačima i Zrinjski će zauvijek ostati u mom srcu.

Ostavili ste Zrinjski nakon najuspješnije sezone u Europi i u vrhu Premier lige. Nakon vašeg odlaska klub je spao možda i na najniže grane od svog postojanja. Koji su po Vama glavni razlozi takvog pada?
Teško mi je o tome govoriti i bio sam najizravnije prozivan da se o tome oglasim. Međutim zbog tih dobrih odnosa sa klubom nisam htio otežavati situaciju u kojoj se Zrinjski našao. Moram reći da je prolazak u 3. pretkolo Europske lige bio imperativ Zrinjskom. To nije bio samo veliki sportski rezultat nego pitanje egzistencije i taj prolazak je garantirao jednu stabilnost kluba . U jednom periodu kada se nije znalo hoćemo li proći dalje i hoće li ti europski novci uopće doći u klub nismo ni mogli ući u potragu za skupim pojačanjima. Tek kada smo prošli u to 3. pretkolo i kada se prodao Šunjić mogli smo krenuti u potragu za pojačanjima, a tada je već bilo kasno jer je istekao prijelazni rok. Sve te priče da se to moglo odraditi ranije padaju u vodu. Međutim i takav Zrinjski kakav sam ostavio ne zaslužuje ovakav plasman. Često sam razmišljao o razlozima takvog stanja, i brzo hvatanje forme znači i brzi pad, premda to nije razlog ovog trenutačnog stanja. Rastao sam se sa klubom korektno i jednostavno želim da tako i ostane. Prekratko je vrijeme od moga odlaska i potreban je malo duži period i malo duži intervju da bi se sve to potanko analiziralo.

Svi spominju loš rezultat, a rijetko tko spomene odlazak dva ponajbolja igrača u sred sezone iz kluba Žižovića i Šunjića. Koliko su ti odlasci doprinijeli današnjem stanju?
Sasvim sigurno to je jedan od glavnih razloga i to jedna nesretna okolnost za klub. Prvo je otišao Žižović, a poslije njega Šunjić. Da je bilo obratno sigurno bi se stvorio prostor da se zadrži Žižović. Te stvari nam nisu baš išle na ruku.

Uglavnom sve se svodi na tu financijsku konstrukciju koja se nije mogla zatvoriti na vrijeme?
Jednostavno nije se mogla zatvoriti , ali Zrinjski je stabilan klub koji nikome ništa ne duguje. Kada je u pitanju bio prolazak u to pretkolo Europske lige to nije bilo pitanje samo moga opstanka nego svih pedeset i nekoliko uposlenika kluba. Niti jedan od njih nije ostao bez posla i niti jednom igraču nije smanjen ugovor i mi smo se trudili da se uklopimo u taj ekonomski trenutak u kome nećemo biti samo potrošači nego da i nešto privrijedimo i po meni to smo odradili na jedan korektan način.

Bez obzira na sve razloge da li se smjelo dogoditi da u par mjeseci Zrinjski od europskog kluba dođe na samo dno domaće lige?
Sigurno je da je malo poljuljan ugled kluba u tih nekoliko mjeseci, ali sam sasvim siguran da će se Zrinjski vrlo brzo vratiti na putove stare slave. Zrinjski je „brend" na ovim prostorima, i ubjeđen sam da je ovo samo mala i trenutna kriza. Zrinjskom je mjesto u samom vrhu bh nogometa.

Preuzeli ste sada Zvijezdu iz Gradačca. Kakve su ambicije Vašeg novog kluba?
Ambicije kluba su dosta skromne, a to je opstanak u ligi. Istina imamo jedan težak raspored, ali uz organizaciju kluba i igrački kadar koji Zvijezda posjeduje ambicije su sasvim realne.

Kako su vas dočekali u novom klubu?
Imao sam predstavljanje u klubu na kome su bili i najvatreniji navijači koji su me pozdravili, te mi dali potporu i obećali da će biti uz klub kroz prvenstvo.

Premier liga BiH u ovoj sezoni. Da li je Borac već završio priču oko novog prvaka i tko je najbliži ispadanju?
Borac je sasvim blizu, ali ne treba zaboraviti ni Željezničar i Široki Brijeg. Sa Sarajevom se dešavaju neke ružne stvari i teško će se uključiti u utrku za vrh ukoliko se organizacijski bolje ne poslože. Što se tiče ispadanja po meni je Drina glavni kandidat, a za drugog ćemo vidjeti. Proljeće je jako zahtjevno i jedan domaći kiks može bilo koju ekipu dovesti u neugodan položaj.

Poruka navijačima koji su bili uz Vas do posljednjeg dana?
Ja sam se trudio da imam korektan odnos sa navijačima koji su to očito prepoznali . Za ono što sam radio u Zrinjskom mogu svakom navijaču pogledati u oči. Ja se zahvaljujem Ultrasima na potporu, a često kada me vide na tribinama skandiraju moje ime i to je za mene najveća satisfakcija, bez obzira što to pojedinci pokušavaju osporiti.

Planovi za budućnost?
Imam neke planove da nađem inozemni angažman. Ne mogu reći da imam neke ponude, ali određene kontakte imam i nadam se da ću jednoga dana okušati trenersku sreću u inozemstvu.

Toliko od Dragana Jovića u ovom trenutku. Bio je naš dragi gost, a više od svega odzvanjaju riječi malog Slavka upućene njemu pri ponovnom susretu: Gdje si ti treneru koliko te čekam?
zrinjski.info