Ćiro: Kad pobijediš 5:1 nemaš pravo na kritiku, nemaš pravo ni na jednu negativnu riječ

vatreni
Tek dva izgubljena boda, ona protiv Italije, a i tada smo bili bolji, sugeriraju siguran odlazak na prvenstvo Europe u Francuskoj. Norveška je posljednji put pet golova primila još davne 2006. godine, tada je igrala sa SAD-om. Ovakvo demontiranje nije doživjela svih ovih godina, premda je igrala s brojnim jakim selekcijama. Maksimirskih 5:1 poruka je Europi. Kao što reče iskusni trener Ivan Katalinić.

- Ova Hrvatska ima kvalitetu da bude među četiri najbolje momčadi u Europi. To uopće nije sporno - kazao je Katalinić.

Stoga još više iznenađuju kritike Nike Kovača, vrlo neuobičajene kada momčad pobijedi s velikim rezultatom. Istina je da igra nije bila briljantna, da ova momčad može puno bolje. Ali, 5:1, to ne bi smjelo otvarati prostora za kritike.

- Kovačeva ljutnja može biti na pravom tragu jer je nedostajalo agresivnosti u igri naše momčadi. No, to su koliko kvalitetni igrači da se može dogoditi takav dan bez posljedica. Nike se sjećam kao reprezentativca, uvijek je igrao sa sto posto, ostavljao srce na terenu, to isto traži od svojih igrača. Ne čudim se što ih je "oprao", ali znam da želi izvući maksimum. Njemu je Norveška bila test za one prave utakmice, koje tek trebaju doći, u kojima ne smije biti opuštanja. Zbog toga je kritizirao. Ne vjerujem da će to ostaviti neke posljedice na odnose u selekciji, ovo je zrela momčad, koju takve stvari ne mogu poremetiti - kazao je Katalinić.

Njegov šef iz Francuske, naš opjevani Ćiro Blažević oduševljen je onim što Hrvatska prikazuje.

- Ova je momčad na tragu one moje. A Nikine kritike bile su vrlo nespretne. Kad pobijediš s 5:1, onda ti takav rezultat ne daje pravo na kritiku, nemaš pravo na jednu negativnu riječ. Pa, kakve smo to golove dali, onaj prvi Brozovićev ili drugi Perišićev, rijetki su igrači koji mogu pogoditi kamo žele. Pa tek Modrićevi potezi ili onaj "olićevski" gol. Pazite, Norveška je bila raspoložena za igru, a mi joj damo pet komada. Imam ideju, prijedlog: neka u svakoj utakmici bude 5:1 za nas, a neka Niko bude nezadovoljan. Kad smo svi zadovoljni, onda neka barem netko bude nezadovoljan - komentirao je Blažević.

Uvijek je Ćiro bio šef svlačionice, znao je posložiti odnose s igračima. Može li se ova Kovačeva reakcija izborniku vratiti kao bumerang?

- Ne može, on je omiljen među igračima, neće mu oni to uzeti za zlo. Znaju da je govorio za njihovo dobro - zaključio je Blažević.

A Stanko Poklepović, još jedan iz plejade iskusnih trenera, svim srcem stao je na stranu našeg mladog izbornika.

- Rezultat je bio puno bolji nego igra, Kovač je s pravom to ustvrdio, uputio kritiku. Baš mi je to bilo drago čuti, jer to je znak da smo dobili objektivnog izbornika. Njegova poruka bit će mobilizirajuća za nastavak kvalifikacija, za igranje na prvenstvu Europe. Imamo vrhunsku reprezentaciju, koja može još bolje igrati i ne treba se čuditi da izbornik to traži od igrača - kazao je Poklepović.

vecernji list