Hrvatska košarkaška reprezentacija treći put na SP-u

kosarka, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska, SP u košarci, Hrvatska, portoriko, kosarka
Sutra  30. kolovoza počinje i traje do 14. rujna. Španjolska je domaćin 17. Svjetskog prvenstva (prvog koje se igra pod nazivom World Cup), na kojem će nastupiti 24 izabrane vrste. Hrvatska je također u uglednom društvu, treći put od svoje samostalnosti.

Debitirali smo 1994. u Torontu, tamo smo bili brončani, što se tada smatralo neuspjehom. Da da smo bili u zabludi, pokazale su sušne godine koje su uslijedile, a SP smo ponovno izborili tek 2010.. U Turskoj smo bili 14., zaustavljeni nes(p)retno u osmini finala od Srbije (73:72). Kakav će biti treći nastup?
Buđenje optimizma

Ako je suditi prema onome što se u našoj selekciji događa posljednjih godinu dana, imamo pravo na optimizam. Hrvatska je lani na Eurobasketu u Sloveniji najavila povratak među velike dečke. Napokon smo na jednom velikom natjecanju konkurirali za medalju, na koju čekamo već 19 godina. Bili smo blizu, završili smo četvrti, ali smo vratili vjeru u hrvatsku košarku. S tom vjerom krenulo se i u pripreme za SP. Izbornik Jasmin Repeša okupio je kandidate, njih 17 u Svetom Martinu na Muri. Naravno, na prvenstvo ide 12, otpala je objektivno petorka od koje se to očekivalo i Hrvatska je u četvrtak u Sevillu krenula s trenutačno najboljim kadrom u ovome trenutku. Devetorica igrača su s posljednjeg EP-a, a nova lica na popisu su Oliver Lafayette, playmaker koji je na za nas tradicionalno slabo pokrivenoj poziciji zamijenio sunarodnjaka Dontayea Drapera. Očekivano, mjesto je izborio i mladi dragulj Mario Hezonja, a Repeša je uključio i Luku Babića. Ostatak je dobro poznat, skupina je to koja već dugo igra zajedno i koja ima motiva da se pokaže i dokaže na svjetskoj smotri.
Novi val i NBA igrači

Predvodi ih Bojan Bogdanović, novi član Brooklyn Netsa, ubojiti strijelac koji bi koš suparnika trebao puniti u Sevilli, kasnije i u Madridu, gdje je i proveo dio karijere. Među glavnim glumcima je i Dario Šarić, koji je u Sloveniji imao debi, a sada je već član udarne petorke u kojoj su još pouzdani i razigrani Kruno Simon, centar Ante Tomić (bolji u klubu nego u repki), te Lafayette, koji će na jedinici startati umjesto kapetana Roka Lenija Ukića koji je novi rekorder u broju nastupa za reprezentaciju, gdje se od njega ipak uvijek (pre)više očekuje. Sada je možda pritisak na nekim drugim igračima. Željenu formu još nije uhvatio Luka Žorić, ali zato s dobrom formom nema problema Damir Markota. Treći centar je Lukša Andrić, a tu je još i naš drugi NBA napadački adut, Damjan Rudež.
Prvi krug u Sevilli

Od njih dosta očekujemo, visoku su letvicu podignuli i u stručnom stožeru, a i sami igrači vjeruju da su u stanju nakon europskog napraviti rezultat i na svjetskom okupljanju.

Da optimizam nije bez pokrića, moglo se vidjeti i na posljednjoj prijateljskoj provjeri u zagrebačkoj Areni, gdje je poražena Litva. Ukupno, u devet utakmica u pripremama ostvareno je šest pobjeda (dvaput Kanada, Makedonija, Grčka, Meksiko, Litva), gubilo se od Španjolske, Srbije i Francuske. No, Repeša, koji će peti put voditi Hrvatsku na velikom natjecanju, od svojih izabranika očekuje prava izdanja u Španjolskoj. U Sevilli igramo utakmice prvog kruga po skupinama. Mjesto u kvartetu koji ide dalje ne smije biti upitno, a onda u osmini finala kreće križanje s A skupinom. U nokaut fazi, Hrvatska bi morala pokazati koliko vrijedi. Nadamo se i vjerujemo da vrijedi mnogo.

Protivnici:
ARGENTINA
(Pre)stari i bez najboljih

Najbolja južnoamerička selekcija koja je osvojila sve moguće naslove. Na ovom SP-u trebao je biti oproštaj jedne velike generacije, ali u Španjolsku gaučosi dolaze nekompletni. Nema najboljeg, Manu Ginobilija, Juliju Lamasu otkazao je i Carlos Delfino. Jasno da su ambicije opale, jer teško je očekivati da će veterani Pablo Prigioni (37), Luis Scola (34), Andres Nocioni (35) i Walter Herrmann (35) biti u stanju iznijeti cijeli turnir na svojim plećima. S njima igramo drugi susret, kada bi još mogli biti svježi, stoga treba biti oprezan. Bili su svjetski prvaci (1950), te drugi prije 12 godina. Ovo im je 13. SP.
GRČKA
Uvijek tvrd orah

Ako sve bude išlo prema planu, a to znači da se očekuje dominacija euroselekcija u ovoj grupi, s Grcima bi se mogli "potući" za prvo mjesto (dobili smo ih lani u Sloveniji). Pozivu je zahvalio Vassilis Spanoulis, ali i bez prve violine, Fotios Katsikaris ima na okupu kvalitetnu momčad. Igru vode Nick Calathes i Nikos Zisis, u petorci su Kostas Papanikolaou, koji je Barcelonu zamijenio NBA ligom (Houston), te Georgios Printezis i "petica" Giannis Bourousis. Imaju iskustvo, ali i poletnu mladost (Sloukas, Antetokoumpo, Mantzaris). Ovo im je sedmo SP, imaju srebro iz 2006.
PORTORIKO
Mogu svima pomrsiti račune

Nemaju medalja s velikih natjecanja. Prvo pojavljivanje na SP-u imali su 1959., nakon čega su samo dvaput propustili ovu smotru. U Argentini (1990.) su bili najbliže postolju, završili su četvrti, a ovo će im biti 13. pojavljivanje. Izbornik im je Španjolac (Francisco Olmos Hernandez), koji je poznat kao trener koji zahtjeva čvrstu obranu. Napadačke opcije nisu bezopasne, prva je Carlos Arroyo, koji igra godinama na europskim parketima, dok na onim NBA prolaznik nije Juan Jose Barea. Pod košem su veterani Daniel Santiago i Renaldo Balkman, koji je lani na američkom prvenstvu, gdje je osvojeno srebro, bio prvi strijelac i skakač.
FILIPINI
Povratak u visoko društvo

Nakon 36 godina, Filipini su ponovo na SP-u (četvrti put). Imaju čak broncu iz 1954., ali jasno je da će još morati pričekati na ponavljanje sličnih rezultata. Nakon 29 godina, lani su uzeli medalju na prvenstvu Azije. Izbornik Chot Reyes ima nisku selekciju, u kojoj sa 211 cm odskače naturalizirani Andray Blatche, koji ima osmogodišnje NBA iskustvo i trenutačno je u Netsima. Prosječna visina je 191 cm, stoga je jasno da im centimetri nisu adut, nego brzina. No, ona im neće pomoći da izbore nešto više od prvog kruga. Otvaraju baš protiv Hrvatske, nadamo se da neće biti neugodnih iznenađenja.
SENEGAL
Nisu za podcjenjivanje

Predstavnik Crnog kontinenta u našoj skupini ima i najslabiji FIBA ranking u ovom društvu (41). Dočekali su svoj četvrti nastup na SP-u, na prethodna tri bili su prolaznici, posljednji puta u Japanu (2006.), gdje su završili na 22. mjestu. Peterostruki su prvaci Afrike, prošle godine su bili brončani. Izbornik Cheikh Sarr raspolaže igračima koji igraju u Europi, koledžima, čak i NBA. U najjačoj ligi im je Gorgui Dieng, 211 cm visoki centar Minnesote, ostali su nepozannica široj javnosti. Prije osam godina, nisu ostvarili ni jednu pobjedu, nije isključeno da im se to dogodi i u Sevilli.
Naš raspored

1. KOLO: Hrvatska - Filipini (subota, 30. 8. u 12,30 sati)

2. KOLO: Hrvatska - Argentina (nedjelja, 31. 8. u 13,30 sati)

3. KOLO: Hrvatska - Senegal (ponedjeljak, 1. 9. u 12,30 sati)

4. KOLO: Hrvatska - Grčka (srijeda, 3. 9. u 20 sati)

5. KOLO: Hrvatska - Portoriko (četvrtak, 4. 9. u 18 sati)

A SKUPINA

Španjolska, Brazil, Francuska, Srbija, Egipat, Iran
B SKUPINA

HRVATSKA, Argentina, Grčka, Filipini, Portoriko, Senegal
C SKUPINA

SAD, Turska, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland, Ukrajina
D SKUPINA

Litva, Slovenija, Australija, Angola, Južna Koreja, Meksiko