Bojan Bogdanović: Aco na nas prenosi pozitivu

Bojan Bogdanović
Hrvatska košarkaška reprezentacija, koja će od 4. do 9. srpnja u Torinu pokušati izboriti mjesto na Olimpijskim igrama, jučer je iz Zagreba otišla u Sv. Martin na završni dio priprema gdje će se zadržati do 2. srpnja. Uoči nastupa na kvalifikacijskom turniru jedan od najboljih hrvatskih košarkaša Bojan Bogdanović kaže da je optimist.

- Naravno da sam optimist, jer da nisam, ne bih bio ovdje. Opet, treba biti realan i reći da su Talijani prvi favoriti za odlazak na Igre - rekao je Bogdanović tijekom okupljanja ispred zagrebačkog Arena Centra, gdje su hrvatski košarkaši bili »na meti« desetine mladih obožavatelja koji su se tamo okupili.

Bogdanović svoj optimizam temelji na atmosferi u reprezentaciji i igri koju su prikazali dolaskom Krunoslava Simona i Darija Šarića, koji su se posljednji priključili momčadi pod vodstvom izbornika Aleksandra Petrovića.

- Dolaskom Simona i Šarića dobili smo na kreativnosti. Moglo se vidjeti kakva je to razlika, kad su oni došli, u odnosu na prvu utakmicu s Kanadom. Igra nam se drastično poboljšala i nadam se da smo pokazali neke smjernice kako bi trebali igrati u Torinu. Optimist sam jer stvarno imamo pozitivnu atmosferu, Aco na nas prenosi pozitivno ozračje. Vjerujem da ćemo se znati dobro pripremiti za utakmice i, da tako kažem, znati »prevariti« suparnike - istaknuo je igrač »Brooklyn Netsa«.
Prevara
»Prevara« bi se mogla sastojati u petorci bez klasičnog centra, u kojoj će Šarić biti taj koji će se hrvati sa suparničkim »peticama«, a Bojan igrati na poziciji visokog krila.

- Dosta teško nas je napadati, jer Šarić praktično može držati sve centre, a ja sve »četvrorke«, tako da u tom preuzimanju druge ekipe nemaju puno prostora. No, i Grčka tako igra. Mislim da će sve tri ekipe, Talijani, Grci i mi, koje će se boriti za Rio, igrati na sličan način.

Dario Šarić se u takvoj ulozi već nalazio tijekom svoje druge sezone u »Anadolu Efesu«, u kojoj je dodatno sazrio.

Za sve reprezentativce, osim Roka Ukića, ovo će biti prve olimpijske kvalifikacije. Kapetan reprezentacije je uspješno okončao kvalifikacijski turnir za OI 2008. u Pekingu. No, ovaj će format biti nešto drugačiji.

- Bit će brzo, drugačije od drugih natjecanja i na to trebamo biti spremni. Da budem slikovit, trebamo sve započeti s dobrom »vibrom« i zajahati val koji će nas odvesti do kraja. To nam daje veće šanse - kaže najstariji član reprezentacije koji među igračima slovi i za najboljeg analitičara suparničkih momčadi.

- Talijani su vrhunska individualna ekipa s puno dobrih napadača, ali i momčad koja je imala problema naći pravu kemiju te napadačke igre s obzirom na to da imaju puno strijelaca. Kako god oni izgledali, mi imamo kvalitetu za suprotstaviti im se. Imaju slabe točke koje neće moći sakriti i imamo ih gdje napasti. Apsolutno ih respektiram, ali ih se nimalo ne bojim.

Respekt
No, s Grčkom je već drugačija situacija.

- Grci me više brinu, iako je opća percepcija da dolaze s nekom lošijom ekipom, a mislim da to uopće nije slučaj. Igraju u pripremama sjajno, imaju super ekipu i bez obzira što nema Spanoulisa i Zizisa, bit će itekako opasni. Bit ćemo mi spremni i za Grke, pokazali smo i lani da možemo s njima igrati. No, osobno bih radije igrao dvaput s Talijanima, nego jednom s Grcima - ističe Ukić koji upozorava i na dvoboj s Tunisom, drugim suparnikom u skupini.

- Mi se uvijek trebamo brinuti zbog reprezentacija poput Tunisa i moramo ih shvatiti maksimalno ozbiljno, jer ćemo inače imati problema. Imali smo problema i s Filipinima, od Senegala smo i izgubili na SP-u 2014. S tim smo Tunisom igrali i na SP-u 2010, pa ih nismo baš razvalili. Moramo ih respektirati.

Hina