Ivona Ćavar nada se medalji i u Linzu

Ivona Ćavar
Ivona koja se potajno nadala zlatu u kategoriji do 68 kg. do finala se probila pobijedivši dvije hrvatske predstavnice i jednu slovensku, te ju je u finalu čekala Španjolka sa sveučilišta Saint Anthony, Christina Vizcaino.

„Ona je bila najteža protivnica na ovom natjecanju. Sjajna je karatašica koja redovito osvaja medalje na europskim i svjetskim prvenstvima. Ipak pobijedila sam je s 2:0 i ovo je jedna od mojih najvećih pobjeda u karijeri", rekla je Ivona Ćavar za Prvi.tv nakon povratka u Mostar.

Ova mostarska karatašica je samo tjedan dana prije natjecanja u Zagrebu nastupala na Svjetskom kupu u Umagu i osvojila srebrenu medalju. Iako nije imala vremena za neki kvalitetniji odmor i pripremu Ivona je pokazala borbama na sveučilišnim igrama kako spada u sam vrh europskog karatea.

„Bilo je teško jer sam se morala boriti istog dana kada je bilo otvaranje, a već sutra ujutro sam radila finalne borbe. Provela sam dosta vremena na nogama prije finalne borbe, ali na kraju mogu biti zadovoljna rezultatom. Sve u svemu ovo je bilo jedno predivno iskustvo, od atmosfere, druženja i organizacije, pa sve do samog natjecanja. Bila mi je velika čast što sam mogla predstavljati svoje Sveučilište na ovim igrama", rekla je Ivona koja nije krila oduševljenje.

Na Europskim sveučilišnim igrama sa Sveučilišta u Mostaru nastupilo je 30-ak natjecatelja u pet sportova (futsal, tekwando, karate, basket i judo) od kojih je bilo 6 karataša i svi su iz SKK Neretva.

Pored Ivone, značajniji rezultat u karateu je napravila Iva Klepić koja je osvojila peto mjesto, dok su još nastupali Mateo Ćavar, Ivan Klepić, Ivan Križanac i Marija Sušac.

Mateo Ćavar izgubio je u prvoj borbi od crnogorskog predstavnika, ali je kroz repasaž prošao do četvrtfinala. No, tu nije imao sreće jer je kažnjen s diskvalifikacijom.

„Smatram kako su naši predstavnici, kao i ja, mogli ostvariti bolje rezultate, no karate je takav sport gdje jedan udarac može odlučiti. Jednostavno nekada trebate imati i malu dozu sreće, ali okrećemo se novim natjecanjima", rekao nam je Mateo Ćavar, koji je ujedno i jedan od trenera u SKK Neretva, te dodao:

„U kolovozu slijedi odmor jer nemamo borbi, no zato nas u rujnu čeka nekoliko turnira koji su pripreme za Svjetsko seniorsko prvenstvo u Linzu koje je desetom mjesecu".

Ne sumnjamo kako će Ivona i na tom turniru ostvariti također odličan rezultat kao i njene kolege iz SKK Neretva. Europske sveučilišne igre nazivaju i ‘mini Olimpijadom', a već 2020. godine na onoj pravoj Olimpijadi u Tokiju, karate će ući u obitelj olimpijskih sportova, te se Mostar s pravom može nadati i medalji u karateu.

Već ranije smo javljali da je član Judo kluba Borsa iz Mostara, Petar Zadro na ovim sveučilišnim igrama osvojio brončanu medalju.