Damir Šunjić: Taekwondo je smisao mog života

Damir Šunjić, Cro Star, taekwondo

Evo što o sebi, sportu koji se bavi, ali i planovima za budućnost za naš portal HERCEGOVINA.info kaže Damir.

Kao prvedstavi se našim čitateljima i reci nam kada si se počeo baviti taekwondoom?

Ja sam Damir Šunjić, imam 23 godine, student fakulteta strojarstva i računarstva. Taekwondo- om sam se počeo baviti prije 12 godina u taekwondo klubu Cro Star, kojeg vodi trenerica Klaudia Marić.

Otkuda da se počneš baviti baš ovim borilačkim sportom pored svih sportova?

Taekwondo- om sam se počeo baviti sasvim slučajno, na nagovor prijatelja sam otišao na trening, svidio mi se način rada i evu tu sam i nakon 12 godina.

Što za tebe danas nakon svega znači taekwondo?

Poslije ovoliko godina teakwondo je smisao mog zivota. Klub je postao moja druga kuća, svaku večer sam na treningu, vikendi su rezervirani za natjecanja, znači sve se vrti oko taekwondo-a.

Možiš li nam nabrojati sve svoje uspjehe u karijeri?

U ovih 12 godina bilo je jako puno turnira i osvojenih medalja. S klubom sam nastupao u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Češkoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Slovačkoj, Turskoj, Rumunjskoj i gotovo na svim ovim turnirima sam osvajao medalje.  Posebno bih istaknuo zlata s državnih prvenstava u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, zlato s prvenstva Balkana. Zatim srebro i bronce s A klasa turnira u Njemačkoj i Hrvatskoj, nastup na svjetskom juniorskom prvenstvu s reprezentacijom, kao i brojne medalje s međunarodnih turnira u gore navedenih zemljama. Dvije godine zaredom sam bio nagrađivan kao najbolji sportaš grada Mostara.

Ima li neka borba koju možeš izdvojiti kao najdražu u karijeri?

Sve su mi borbe drage, za svaku borbu me veže neko sjećanje i novo iskustvo tako da ne bih mogao izdvojit neku.

Danas si i trener u svom klubu, pa da li je teško prenosti svoje znanje mladima?

Da, već par godina radim u klubu kao trener. Naravno da nije lagan posao, al mi je drago što sam dobio priliku da svoje znanje mogu prenijeti i na drugu djecu i pomoći im u njihovom napredovanju.

Sem što si borac, aktivni si i sudac u taekwodou, pa kako je suditi kolegama?

Već pet godina aktivno sudim, sudac sam prve klase, najveće zvanje koje nacionalni savez može dodijeliti. S kolegama nemam problem, svi poznaju pravila, ja se držim istih i nema problema .

Koliko u gradu Mostaru postoji interes za bavljenje taekwondom?

Ima dosta interesa u Mostaru. Naš klub broji preko 100 članova koji su podjeljeni u više grupa, klinci, početnici, napredni i sportaši, tako da svako dijete koje dode može se pronaći u jednoj od grupa.

Znamo da sportaši muku muče sa finansiranjem, prostorima za treniranje. Kakvo je stanje kod vas u Cro Staru?

Da, to je najveći problem u sportu, a pogotovu u ovim „malim" sportovima. Mi nemamo svoj vlastiti prostor, treniramo u dvorani 5. Osnovne škole na Rudniku. Prostor nije adekvatan našim potrebama ali uz neke improvizacije ipak funkcioniramo. Što se tiče financiranja tu je situacija još gora, klub se financira od članarina i jako je teško podmirite sve troškove, od dvorane pa do odlazaka na turnire. Postoji i neka grupa sponzora koji nam pomažu u radu pa bih iskoristio ovu priliku da im se zahvalim na ukazanoj pomoći.

Imaš li neku želju koju bi želio ostvariti u budućnosti?

Prvenstveno da završim fakultet kako bi se još više mogao posvetit treninzima i pripremiti za sve turnire koji me očekuju u budućnosti. Pored ovoga želio bih da klub konačno dobije svoje prostorije kako bi imali kvalitetniji prostor za treniranje, a samim tim bi postizali i bolje rezultate.

Kako vas mogu pronaći mladi koji bi se željeli početi baviti taekwondom?

Svi koji su zainteresirani mogu nas pronaći u dvorani 5. Osnovne škole na Rudniku, svaki dan od 19h . Mogu doći, odarditi jedan trening i odlučiti vide li se u taekwondo-u. također, sve informacije mogu pronaći i na našoj klupskoj web stranici www.crostar.org .

Evo za kraj neka poruka našim čitateljima?

Na kraju ovog razgovora želio bih se zahvaliti svima koji su uz mene čitavo vrijeme, trenerica Klaudia Marić, moji roditelji, kolege iz kluba kao i svi sponzori.
Pozdravljam sve Vaše čitatelje i pozivam ih da se uključe u neki sport i kvalitetno utroše svoje slobodno vrijeme.

HERCEGOVINA.info