BiH oduzeto organiziranje Europskog olimpijskoga festivala mladih 2017. godine

EYOF

... Istočno Sarajevo bit će oduzeta organizacija ovog sportskog spektakla jer nisu ispunili zadate uvijete što predstavlja presedan u povijesti organiziranja Europskog olimpijskoga festivala mladih.

Izvršni odbor Europskog olimpijskoga komiteta održao je sjednicu na kojoj je razmatrano hoće li se Bosni i Hercegovini ukinuti domaćinstvo natjecanja jer se do sada jedino uradilo osnivanje poduzeća na čijem je čelu Samir Avdić dok se u daljem ispunjavanju uvjeta nije odmaklo.

- Bio sam zatečen ovom informacijom kao i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini. Ono što jedino mogu potvrditi je da do ovog trenutka nismo dobili odluku da je EYOF 2017. otkazan. Povodom ovog pitanja oba gradonačelnika uputiti će se uskoro u Predsjedništvo BiH gdje će razgovarati o novonastalom problemu - kazao je za Dnevni avaz Samir Avdić, direktora EYOF-a 2017.

Na osnovu pristiglih izvješća eksperata Europskog olimpijskoga komiteta koji su detaljno analizirani, a uvažavajući činjenicu da je do početka manifestacije ostalo malo vremena za adekvatnu organizaciju, IO Europskog olimpijskoga komiteta je donio Odluku da će nakon 20. lipnja 2015. g. poduzeti određene mjere.

- Poduzete mjere mogu ići u dva pravca, a to su da se organizacija EYOF-a 2017. oduzima gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo ili da se ostavi mogućnost da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pošalje molbu Vladi Republike Turske i gradu Erzurmu, koji je domaćin EYOF-a 2019., da zamjene termine organizacije, kazao je za Dnevni avaz Said Fazlagić te dodaje:

- Za očekivati je da bi se ova inicijativa prihvatila od strane Turske. Ovom zamjenom bi gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili dodatne dvije godine za kvalitetnu organizaciju EYOF-a, koja bi se morala konkretno, a ne deklarativno, podržati i bili bi organizatori EYOF-a 2019.

Podsjetimo, na Generalnoj skupštini Europskog olimpijskoga komiteta u prosincu 2012. godine u Rimu, Sarajevo i Istočno Sarajevo službeno su dobili organizaciju zimskog Europskog olimpijskoga festivala za mlade 2017. godine.

Bh. gradovi su bili jedini kandidati za organizaciju ovog natjecanja, nakon što je turski grad Kaiseri povukao kandidaturu. Za organizaciju ovog sportskog događaja bilo je potrebno osigurati 6,2 milijuna eura.