FOTO/VIDEO  Najveća i najpoznatija bitka rajčicama na svijetu

Tomatina, rajčica, borba rajčicama
Najveća i najpoznatija bitka rajčicama na svijetu, Tomatina, u srijedu je proslavila 70. rođendan u rodnom gradu Bunolu pred 22 tisuće turista. Turisti iz brojnih zemalja, među ostalim iz Britanije, Indije, Japana, Australije, Kuvajta, čekali su strpljivo 10 sati ujutro kada su rajčice dovezene u sedam golemih kamiona.

Gađanje je moglo početi. Samo sat vremena poslije 150 tona rajčice pretvorilo se golemi ulični gazpacho. Tradicija gađanja rajčicama u Bunolu, u blizini Valencije, počela je 1945. iz svađe prodavača na tržnici. Odvija se svakog posljednje srijede u kolovozu i traje točno sat vremena, od 10 do 11 sati. Rajčice se dopremaju iz pokrajine Extremadure, gdje su najjeftinije i najneukusnije. Pravila su jednostavna: zdrobite zrelu rajčicu u ruci prije nego što je bacite na nekoga i poslušajte kad vam kažu da je dosta.

Prijašnjih godina na Tomatinu je dolazilo i do 40 tisuća ljudi, ali je ove godine broj ograničen na 22 tisuće. Prvi put su i naplaćene ulaznice, po cijeni od 90 kuna. Mještani, njih 5000, mogu se međutim gađati besplatno.