Kraj turskih serija na hrvatskim televizijama

Sulejman veličanstveni, serija, grijesi, Sulejman veličanstveni, laži, obmane, Sulejman veličanstveni, Nikola Šubić Zrinski, Sulejman veličanstveni, Hurem, posljednja sezona serije, turske serije, Hrvatska zemlja, kraj, Sulejman veličanstveni
Kroz nju su prodefilirale horde glumaca kojima je angažman u seriji zajamčio slavu, a to je ujedno bila i posljednja turska sapunica na domaćim ekranima koja je koliko-toliko ponudila nešto drukčiju radnju od uobičajenih ljubavnih žalopojki, zabranjenih ljubavi i krutih turskih običaja. Zasad u programu RTL-a nema najava novih orijentalnih sapunica, a kako je baš ta televizija na velika vrata uvela turske serije na hrvatsko područje, odlučila je napraviti stanku od tog sadržaja, pa se s pravom postavlja pitanje je li u Lijepoj Našoj odzvonilo turskim sapunicama.
Nepodnošljivo ponavljanje

S druge strane, ne trebate biti poseban zaljubljenik u sapunice da biste zaključili kakoturkomanija polako jenjava. Slaže se s tim i producent Nebojša Taraba, vrsni poznavatelj televizijskih sadržaja.

- U lipnju 2010. već sam najavio da će zavladati era sapunica, a samo dva mjeseca poslije pojavila se popularna Šeherezada. To je posebno pogodilo javni servis, počeli su padati rejtinzi HTV-u - kaže Taraba pa objašnjava zašto sada pada popularnost tog sadržaja:

- Ljudi su u udarnom terminu konstantno gledali isto, bio je nepodnošljiv osjećaj ponavljanja, a kada stalno gledate isto, sasvim je normalno da interes gledatelja padne. Još je jedan veliki problem i to što su i "1001 noć", "Ezel" i "Sulejman" snimani kao visokoproducirane dramske serije koje smo mi pretvorili u sapunice. Kod Turaka epizoda traje 90 minuta, a naše su ih TV kuće kratile i puštale svaki dan. Upravo zasićenost sadržajem Taraba smatra ključnim za pad popularnosti turskih sapunica, iako napominje kako je siguran da će se i dalje kupovati jeftinije serije samo što će se sada sve rjeđe prikazivati u udarnom terminu. U prilog ovoj tezi ide i serija "Časni ljudi" koju Nova TV emitira u popodnevnom terminu.

Turkomanija je u Hrvatskoj zavladala kada je RTL televizija pred kraj kolovoza 2010. počela prikazivati "1001 noć". Malo tko je vjerovao da će ljubavne zavrzlame likova čiji jezik ne razumijemo, a čak im i imena teško pamtimo, moći bilježiti takve rekorde gledanosti. Aviokompanije mahnito su počele nuditi letove za Istanbul jer su baš svi htjeli vidjeti grad ljubavi Šeherezade i Onura. RTL televizija zadovoljno je trljala ruke, a nakon te sapunice jackpot je osvojila i s "Ezelom", zatim i sa "Sulejmanom". Vrlo brzo u utakmicu se uključila i Nova TV. Prikazivali su "Strasti Orijenta" pa "Asi", "Izgubljenu čast"... Rezultat je bio gotovo neviđen: gledatelji su cijelo popodne i večer sjedili pred ekranima. No kako svakoj euforiji dođe kraj, došao je i ovoj turskoj.

Snimajmo hrvatsko

Taraba kaže da i dalje Turska i Meksiko ostaju vodeće "sapuničarske" velesile te da ne može predvidjeti tko bi im uskoro mogao parirati. Tvrdi da današnji gledatelji ipak sve više cijene kvalitetu.

- Kvalitetna priča i žanrovsko šarenilo zamijenit će sapunice. Već sad imamo odlične britanske kriminalističke i danske serije... Možda nisu najgledaniji sadržaj, ali imaju veliko globalno značenje - kaže Taraba.

Kako bilo, prizori s Bospora polako odlaze u prošlost, a hrvatske nacionalne televizije sve se više okreću domaćim produkcijama koje ove jeseni jednostavno bukte.

Večernji list