Hoće li nova otkrića konačno riješiti misterij egipatskih piramida?

egipatske piramide, misterij, tehnologija

Egiptolozi kažu kako su poznate piramide u Gizi sagrađene u roku 10-20 godina, no nikada nisu mogli ponuditi nepobitne dokaze o tome kako je to napravljeno.
Najpopularnija je teorija prema kojoj su kameni blokovi iz obližnjeg kamenoloma dovučeni preko pijeska natopljenog vodom što je smanjilo trenje između pijeska i blokova. No, kako su prenosili te silne količine vode?

Najnovije istraživanje fizičara Josepha Westa sa Sveučilišta u Indiani ima pak sasvim drugačije objašnjenje. West tvrdi kako su sa svih strana kamenih blokova bili privezani drveni valjci što je činilo osmerokutnu strukturu koju je bilo lakše prenositi s jednog mjesta na drugo.

West je sa svojim kolegama testirao ovu teoriju - oko kamenog bloka teškog 30 kilograma postavili su valjke i cijelu strukturu ojačali konopcem. Izračunali su i koliko im je snage potrebno za pomicanje ovog tereta. Zahvaljujući valjcima, teret se smanjio na svega 15 posto mase kamenog bloka, odnosno, dok pomičete 30 kilograma imate osjećaj da pomičete samo 4 kilograma tereta.
Tako bi bilo moguće prenositi i mnogo veće terete, piše io9.

Izvor: dnevnik.hr