FOTO  40. Samoborska glazbena jesen - nastup violinistice Tanje Sonc i Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije

samoborska jesen, koncert

...listopada publici Samoborske glazbene jeseni sjajnim nastupom u župnoj crkvi svete Anastazije. Za Tanju Sonc to je bio još jedan povratak na mjesto trijumfa iz 2012. godine kad je slavila na Međunardnom natjecanju Ferdo Livadić koje se održava u sklopu festivala, dok je za 14-člani slovenski ansambl, koji, zanimljivo, nastupa bez dirigenta, ovo bila prilika pokazati zašto ih se visoko cijeni u glazbenim krugovima.

Svoj subotnji nastup otvorili su posvetom velikom hrvatskom skladatelju Ivi Malecu, koji je u godini pobjede Tanje Sonc bio i predsjednik prosudbene komisije Natjecanja Ferdo Livadić, izvedbom njegove Male barokne studije za gudače. Ovo trostavačno djelo nastalo je 1958. godine kao „neoklasična" evokacija baroknog stila s korijenima u Bachovom i Stravinskijevom stvaralaštvu, a prvotno je bila posvećena Zagrebačkim solistima. Uslijedili su Schubertov Rondo za violinu i gudače u C-duru, D.438 te Valse-Scherzo za violinu i gudače u C-duru, op.34 Petra Ijiča Čajkovskog gdje je do punog izražaja došla vještina izvedbe mlade slovenske violinistice, a program je završen zanosnom Serenadom za gudače u E-duru, op.22 Antonina Dvořáka.

U okviru subotnjeg programa 40. Samoborske glazbene jeseni u podne je održan i nastup mladih udaraljkaša, polaznika radionica Ivana Bilić Marimba Weeka. Iako je bilo predviđeno da će se mladi glazbenici predstaviti na Trgu kralja Tomislava, program je zbog kišnog vremena bio preseljen u samoborsku kino dvoranu.

Najava
Nedjelja, 4. listopada na Samoborskoj glazbenoj jeseni donosi dvostruki koncertni program. U Galeriji Prica od 18 sati počinje nastup slovensko-hrvatske kombinacije: Sare Beriše (saksofon) i Ivana Batoša (klavir), a na programu su djela Lojza Lebiča, Florenta Schmitta i Paula Hindermitha. U 20 sati župnoj crkvi svete Anastazije na rasporedu je koncert Festivalskog orkestra Samoborske glazbene jeseni i učenika Glazbene škole Ferdo Livadić (pijasnisti Fabijan Koščak i Ana Fegić, Ivan Dominik Stepić na kontrabasu i klarinetistica Lucija Bošković) pod ravnanjem dirigenta Davora Kelića.