FOTO/VIDEO  Winnetou ponovno jaše po Hrvatskoj

Winnetou 2, Hrvatska, vigvami , priče o Winnetouu
Zvukovi američkog Divljeg zapada, živopisni vigvami i u kožu odjeveni tamnoputi crnokosi muškarci i žene remete ovih dana uobičajeni mir zelenih proplanaka vinodolskog zaleđa - jedne u nizu lokacija odabranih za snimanje njemačke filmske ekranizacije svima dobro znane priče o Winnetouu. Produkcija koja je omiljeni lik vratila na prostore Hrvatske već je snimala u Rijeci, Fužinama i Lokvama, a lokalitet Breze iznad Novog Vindolskog trenutno »glumi« indijansko selo. Kako to izgleda kad 200-tinjak članova filmske ekipe pretvori ogromnu livadu u filmski set došli su se uvjeriti i ministar kulture Berislav Šipuš te ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, no i nemali broj hrvatskih novinara koji su dobili priliku razgledati filmski set.

- Hrvatska je možda i posljednja zemlja gdje se može snimiti dobar western, zaključio je glavni njemački producent projekta Christian Becker, pojašnjavajući da se rijetko gdje mogu pronaći tako lako dostupne lokacije koje u punih 360 stupnjeva nude netaknutu prirodu, s minimalno vidljivim znakovima civilizacije.

Filmskoj ekipi, logično, najveći je izazov oživjeti Divlji zapad, no u tome im uvelike pomaže pomno isplanirana scenografija pod vodstvom scenografa Damira Gabelice i drugih hrvatskih stručnjaka s kojom su, naglasio nam je Becker, izuzetno zadovoljni. Štoviše, njemačka je ekipa zadovoljna sa svim hrvatskim filmskim djelatnicima koji čine više od polovice ljudi na setu, a cijelim projektom zadovoljni su i hrvatski domaćini.

- Ove godine ćemo kroz sustav poticaja za filmsku industriju od ovakvih koprodukcija ukupno ostvariti 175 do 180 milijuna kuna, što je jednako kao sve tri godine zajedno od kad su poticaji uvedeni, zaključio je Hribar, dok je hrvatski producent projekta Aleksandar Črček istaknuo da bi poveća filmska ekipa obično zauzela sve slobodne kapaciteta u mjestima u blizini dosadašnjih lokacija za snimanje.

Kako i ne bi kad poveći njemačko-hrvatski tim raspolaže sa 60 raznih vozila, 13 autobusa, 19 indijanskih šatora, 36 šatora za članove ekipe, 250 kostima, a čini ga i više od 80 glumaca i sveukupno oko 4.000 statista. Za cijeli period snimanja koje će završiti 18. studenog ove godine tim će »potrošiti« 16 tisuća obroka i 50 tisuća litara vode - pokušao nam je Becker oslikati veličinu produkcije koja uključuje čak i savjetnike iz redova »pravih« Indijanaca. Za koji dan, kad se set preseli u Vranju na Učki, iz Mađarske će doći i prava pravcata parna lokomotiva.