FOTO/VIDEO  Redateljski uradak Clinta Eastwooda 'Američki snajper'

Novi redateljski uradak Clinta Eastwooda 'Američki snajper', temeljen na životu bivšeg marinca Chrisa Kylea, najsmrtonosnijeg snajperista u američkoj vojnoj povijesti, ovaj je vikend poleo igrati u američkim kinima, a već je zaradio 89,5 milijuna dolara. Film je dobio i šest nominacija za ovogodišnje Oscare, uključujući i one za najbolji film i najboljeg glavnog glumca. Ali, film je potpuno podijelio publiku.

Komičar Seth Rogen usporedio je film sa prikazima nacističke propagande u 'Nemilosrdnim gadovima'. Nekoliko je plakata po Los Angelesu išarano riječima 'ubojstvo', a zbog kritika Kyleova udovica čak je otkazala i nekoliko intervjua. Redatelj Michael Moore na svom je Twitteru rekao kako su snajperisti 'kukavice', a u kasnijem je Facebook postu rekao kako je nastup Bradleyja Coopera bio 'odličan'.

"Mog je ujaka ubio snajperist u Drugom svjetskom ratu. Nas su učili da su snajperisti kukavice, pucaju ljudima u leđa. Snajperisti nisu heroji", napisao je na Twitteru Moore, a nekadašnji član američkog Kongresa Newt Grinch odgovorio mu je da provede nekoliko tjedana s ISIS-om ili Boko Haramom. "Onda bi možda i cijenio snajperiste. Ponosan sam na naše momke".

Film se temelji na istinitoj priči o marincu i snajperistu Chrisu Kyleu, koji je ubio 225 nepijatelja, čime je postao najsmrtonosniji snajperist u američkoj vojnoj povijesti. Nakon četiri ture u Iraku, Kylea je ubio Eddie Ray Routha koji je bolovao od PTSP-a. Cooper, s druge strane, ima potpuno drugačiji pogled na film od kritičara.

"Moramo obratiti pozornost na naše veterane. To nije politička rasprava o ratu, to je rasprava o stvarnosti. A stvarnost je da ti ljudi dolaze kućama, a mi se moramo brinuti o njima. Moramo", rekao je holivudski glumac za The Daily Beast.