FOTO/VIDEO  Među filmovima nominiranima za ovogodišnjeg Oscara: 'Cartel Land'

Cartel Land, film, kandidat za oskara
Među filmovima nominiranima za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji dokumentarnog filma jedan je od filmova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije skorašnjeg ZagrebDoxa, "Cartel Land" Matthewa Heinemana koji prikazuje obračune građana s meksičkim narkokartelima.

Američki dokumentarac prati dvije odmetničke grupe građana s američko-meksičke granice koji su odlučili preuzeti borbu protiv narkokartela u svoje ruke. Film je osvojio brojne nagrade, uključivši nagradu za režiju i fotografiju na Sundanceu. Osim za Oscara, nominiran je i za Nagradu BAFTA Britanske akademije za film i televiziju.

Za Oscara će se natjecati s dva filma posvećena legendarnim pjevačicama - "Amy", dirljivom biografskom pričom o Amy Winehouse i "What Happened, Miss Simone?" o Nini Simone, te s nagrađivanim "Pogledom tišine" Joshue Oppenheimera, prikazanim na zagrebačkom Human Rights Film Festivalu i "Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom" koji prikazuje dramatične prosvjede građana u Ukrajini.

O aktualnosti i agilnosti domaćih filmskih festivala svjedoči i da su među nominacijama u kategoriji filmova na stranom jeziku njih čak tri sudjelovala na nedavnom Zagreb Film Festivalu (ZFF).

Među njima su pobjednik zagrebačkog festivala, mađarski film "Saulov sin", prvijenac Laszla Nemesa, koji u hrvatsku kino distribuciju kreće 28. siječnja, te danski "Rat" Tobiasa Lindholma i francuski "Mustang" Deniz Gamze Ergüven. Nominirani u toj kategoriji su još kolumbijski "Zagrljaj zmije" i jordanski "Theeb".

Dvanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se u Cineplexxu Centra Kaptol od 21. do 28. veljače, kada će se saznati dobitnici Oscara.

Festival će uoči Valentinova, od 12. do 14. veljače, najaviti program "Zaljubite se u dokumentarce", s tri filma iz svoje ovogodišnje konkurencije - "Wolfpack", "My Love, Don't Cross That River" i "Human".