FOTO  Franjo Bilić pobjednik Natjecanja Ferdo Livadić

Ferdo Livadić, samoborska jesen, natjecanje

..., dok je nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora osvojila violončelistica Latica Anić. Nakon nastupa svih sedam ovogodišnjih kandidata, jednoglasno je to odlučila prosudbena komisija koju su činili dirigent Vladimir Kranjčević, muzikologinja Ivana Kocelj, violinist Gernot Süssmuth, dirigent i skladatelj Zoran Juranić i skladatelj Srećko Bradić.

U obrazloženju nagrade istaknut je odličan nastup kandidata u svih sedam recitala, ali se u tom spletu sjajnih mladih glazbenika izdvojio sjajan recital na čembalu Franje Bilića. Reprezentativan repertoar pokazao je mladog glazbenika u punom sjaju njegova raskošnog talenta, od muzikalnog vođenja svake fraze do tehničke perfekcije, a sve u zadanosti stila kojeg je interpretirao, piše između ostalog u obrazloženju prosudbene komisije.

Franji Biliću pripala je nagrada Ferdo Livadić za ukupni nastup, ček u iznosu 15.000 kuna pokrovitelja Hypo Alpe-Adria banke, samostalni koncert na 41. izdanju Samoborske glazbene jeseni, na kojem mu organizatori daruju praizvedbu nove skladbe za solo instrument i Cantus Ansambl skladatelja Dalibora Bukvića. Uz to, nastupit će i na WestfallenClassicu u Njemačkoj, Osorskim glazbenim večerima, Festivalu sv. Marka, te s Cantus Ansamblom u njihovom ciklusu Cantus & Lisinski.
Latici Anić pripala je nagrada pokrovitelja Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog autora (Papandopulova Rapsodia Concertante) i novčani iznos od 7.500 kuna, kao i samostalan recital na sljedećem izdanju Samoborske glazbene jeseni.

U nastavku pobjedničke večeri 29. rujna u crkvi svete Anastazije u Samoboru nastupili su prijašnji pobjednici Natjecanja Ferdo Livadić - Zrinka Ivančić (klavir), Ivan Šverko (harmonika) i Srđan Bulat (gitara). Oni su, uz Ansambl Cantus i dirigenta Berislava Šipuša, svirali djela Paula Hindemitha (Kammermusic br.2, op. 36/1), Johanna Sebastiana Bacha (Koralni preludij Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639), Anatolija Kusjakova (Images of Passing Time, suita za harmoniku), Željka Brkanovića (Koncert za gitaru, udaraljke i gudače) i Tomislava Olivera (Obsidienne, studija za komorni ansambl).

Dvostruki koncerti program zaključen je u kino dvorani POU Samobor, gdje je održan After party, tj. izuzetan udaraljkaško - scenski performans Projekt OFFICE u izvedbi Slovenskog udaraljkaškog projekta STOP, kojeg čine Davor Plamberger, Tomaž Lojen, Matevž Bajde, Franci Krevh, u režiji Andreja Jusa i koreografiji Nataše Živković.

Izjava slavodobitnika Franje Bilića
Puno mi znači ova Nagrada Ferdo Livadić, jer kao mladi čembalist nisam joj se nadao iz razloga što je čembalo u Hrvatskoj još instrument koji se rađa. Prije dosta godina začetnik je bila profesorica Višnja Mažuran, a sada je taj kolegij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavio moj profesor Pavao Mašić. Nagrada je i priznanje za moj rad, trud, angažman i davanje vremena za ono što najviše volim, a to je upravo bavljenje glazbom i čembalom. S ovom nagradom mogu se pokazati i dalje u svijetu, jer je to priznanje da ono što radim vrijedi.


Najava
U srijedu, 30. rujna, Samoborska glazbena jesen ponovno nudi dvostruki program. Prvo će od 17 sati u Galeriji Prica u sklopu Marimba Weeka biti održan Tea koncert, na kojem će nastupiti Francesca i Claudio Santangelo na udaraljkama.
Od 20 sati u Župnoj crkvi ponovno će svoje umijeće udružiti vrhunski glazbenici u posebno osmišljenom programu. Pred publiku će izaći pijanist Jose Gallardo, violinist Gernot Süssmuth, violončelistica Jelena Očić, harmonikaš Ivan Šverko i gitarist Petrit Çeku. Na programu koncerta su četiri skladbe Astora Piazzolle - Primavera porteña (ar. za violinu, violončelo i klavir), Sentido unico (ar. za harmoniku solo), Le Grand tango (za violončelo i klavir) te Decarissimo. Posjetitelji će još čuti Tango za gitaru, Fantango za harmoniku solo Jukke Tiensue, Tango-etide br. 2 i br. 3, Tango iz suite España, op. 165/2 za violinu i klavir Isaaca Albéniza, Tango za klavir te Verano porteño (ar. za violinu, violončelo i klavir).