Oni koji su prevarili jednom prevarit će opet

preljuba, Vaš partner, muškarac žena, ljubav ljubomora, zabrinutost, muškarac žena, privlačnost, žudnja, seksipil zauzetih frajera, zna sa ženama, žene, muškarci, varanje, žena, muškarac, varanje, Prevara u braku, razvod, zajednički život, muškarac žena, partneri, preljub, Sprječavanje, ljubav, osobe željne avanture, zašto žene varaju, preljuba, preotimanje partnera, istraživanje, preljuba, seks ljubav, trend, bivši, ljubav, seks prakticiranje, ljubav, greška, karte, kino, studija, prevareni, preljuba, prijatelji, krivnja, veza, prevara, muškarac, žena, Muškarci i žene, ženske nevjere, izvanbračne afere., žene, prijateljica, izdaja, prevara, stvari, prevara, flert, ljubomora, muškarci, žene, ljubav, ljubavni trokut, veza, ljubavna veza, preljub, preljuba, nevjera, bračna nevjera, varanje, preljub, preljubnik, ljubavni trokut, prevara, preljubnik, preljub, signali, brak, rastava, ženidba
Također, rezultati su pokazali i kako je varanje obrazac koji se ponavlja, kako za one koji varaju, tako i za one koji su prevareni i čije je povjerenje poljuljano.

Što je studija otkrila?

Voditeljica istraživanja Kayla Knopp je ispitala 484 osobe u dobi između 18 i 34 godine koje nisu u braku, te saznala da su oni koji su prevarili jednom, to najčešće ponavljali i u narednim vezama. Također, oni koji su prevareni, također su bili skloniji tome da dožive nevjeru od strane budućih partnera.

Ovaj obrazac se ne mora ograničiti samo na pitanje nevjere, već se može primijeniti i na agresivna ponašanja poput fizičke agresivnosti i emocionalnog zlostavljanja, koja su bila učestala u ovakvim vezama.

"Želimo vjerovati kako učimo iz vlastitog iskustva i na vlastitim greškama, posebno kad se radi o ljubavi, ali to očigledno nažalost nije tako. Zapravo je prilično teško razbiti negativne obrasce na koje smo navikli i po kojima smo naučili funkcionirati, posebno kad se radi o ljubavnim vezama", kazala je Knopp.

Zašto se ovo dešava?

Ranija su istraživanja pokazala kako su osobe koje varaju jako dobre u racionaliziranju vlastitih motiva koji ih "tjeraju" na prevaru, a psiholozi smatraju da se to dešava, između ostalog, jer su prilično sigurni u svoje sposobnosti da kontroliraju riskantne situacije i prevaru sakriju od partnera.

Također, ove osobe su sklone prevarama, budući da kod njih ovakav vid riskantnog ponašanja, svijesti o tome da se radi o zabranjenom voću, te bojazni od toga da bi mogli biti otkriveni, izaziva seksualno uzbuđenje, zbog čega nisu u stanju i ne žele da prekinu ovaj način ponašanja.

Zašto je ovo bitno?

Varanje je relativno često među parovima, te, sudeći prema statistici, pogađa oko 25 posto veza u Sjedinjenim Američkim Državama. Nasilje u vezama također - čak 29 posto žena prijavi nasilno ponašanje u vezi, a 94 posto od tog postotka su žrtve emocionalnog nasilja. Koliko je tek onih koje šute i ne prijavljuju nasilje?

Knopp ističe kako većina ljudi ne shvaća veličinu ovog problema, kao ni činjenicu da je iskreno priznavanje toga da li netko nama blizak ima sličan problem, prvi korak u njegovom rješavanju.


urbancult.hr