Žene bi trebale ostati trudne najkasnije do svoje 44. godine

trudnoća, dijabetes, pržena hrana, internet, majčinstvo, trudnoća, trudnoća, zdravlje, simptomi, liječnik, trudnoća, Trudnoća i traume, alkohol, trudnoća, očaj, dojenje, alkohol, u trudnoći, dojilja, u trudnoći, trudnoća, zdravlje, znanstvenici, istraživanje, starenje, mučnina, curica, trudnoća, trudnoća, godine, vrijeme, pobačaj, uzroci pobačaja, trudnice, pamučne gaćice, štetnost, trudnoća, trudnoća, dijete, muško, žensko, spol dijeteta, trudnoća, mučnina, istraživanje, trudnice, trudnoća, znanstvenici, otkriće, trudnoća, kad postati majka, pobačaj, mitovi, trudnoća, beba, trudnoća, žene, trudnoća, mučnina, trudnoća, savjeti, žena, trudnoća, plodnost, trudnoća, uživanje, razlozi, metode, menopauza, trudnoća, trudnice, kiseli krastavci, istraživanje, trudnoća, razlike, novo otkriće, stres, trudnoća, kućni testovi za trudnoću, trudnoća
...da je dijete uvijek veselje, i javnost i stručnjaci drže da majčinstvo ne treba odgađati.

Unatoč društvenim faktorima (nepronalasku partnera, financijskim poteškoćama i fokusiranju na karijeru) koji priječe žene da ranije ostanu trudne, mišljenje većine žena je da je krajnja granica trudnoće 44. godina, prema novoj studiji Private Pregnancy UK Showa. Prenose 24sata.hr.

Većina ispitanica smatra da vlada treba educirati žene o problemima s kojima se mogu susresti zbog odgađanja majčinstva te koliko to ujedno utječe i na dijete, piše Daily Mail. Stručnjaci se također slažu da je žena u 44. godini prestara za trudnoću. No skoro isti dan Janet Jackson objavila je da je trudna u 49. godini.

Pet je najčešćih razloga zašto smatraju da je 44. godina gornja granica za trudnoću:

1. Nije pravedno prema djetetu da ima stare roditelje
2. Povećan rizik od zdravstvenih komplikacija poput Downova sindroma
3. Ženama starijim od 50. godina ne bi se trebala dozvoliti umjetna oplodnja
4. Roditelji neće živjeti dovoljno dugo da vide dijete kako odrasta
5. Nije "prirodno" imati djecu nakon te dobi.

Idealna dob za trudnoću su 20-e i 30-e godine žene. Nakon 35. godine mogućnost za trudnoću drastično opada, a to se još više ubrzava nakon 40-e godine, ističu ginekolozi.

- Zamrzavanje jajašaca omogućilo je ženama da odgode začeće, ali kao društvo trebali bi ohrabrivati parove da imaju djecu u ranijoj dobi. Zapravo, ja parovima preporučujem da kompletiraju obitelj do 35. godine - kazao je dr. Amin Gorgy, konzultant za plodnost i specijalist za umjetnu oplodnju na Akademiji za plodnost i ginekologiju.

Stručnjaci smatraju da se Janet Jackson vjerojatno podvrgnula umjetnoj obplodnji, ali da nije koristila vlastita jajašca.

- Šanse da žena stara 49 godina ostane trudna su vrlo male, vjerojatno manje od jedan posto - ispričala je specijalistica za plodnost dr. Kristin Bendikson za CBS Los Angeles. Dodala je da jajašca kao i ostatak tijela stare.