Zašto su ženske ruke i noge uvijek hladne?

Ruke lice i stopala najbrže se hlade jer su najviše izloženi stoga tijelo najviše žrtvuje ekstremitete - govori Michael Tipton, profesor fiziologije na sveučilištu u Portsmouthu.

Termoreceptororne stanice koje se nalaze na manje od milimetra ispod površine kože tjeraju nas do doživljavamo promjene u temperaturi. Muškarci te promjene osjećaju manje, žene više, a za sve su zaslužni - hormoni.

Kod žena se kapilare brže zatvaraju, čak i na minimalnoj hladnoći jer im je bazalna temperatura tijela niža. Hormon estrogen regulira periferne krvne žile, što sugerira da visoka razina ovog hormona čini žene osjetljivima na temperaturu. Temperatura će, sukladno tome, varirati tijekom menstrualnog ciklusa zbog rasta i pada razine estrogena. Ovaj mehanizam omogućuje trudnicama da osiguraju da beba bude zaštićena od hladnoće.

Hladi se koža

I žene i muškarci osjećaju hladnoću tek kad nam se koža ohladi. U normalnim situacijama, koža zadržava ugodnu temperaturu zahvaljujući mikrocirkulaciji, protoku krvi kroz kapilare. No kad termoreceptori otkriju hladnoću, reagiraju zatvaranjem kapilara i preusmjeravanjem protoka krvi - i toplinu - prema srcu, plućima i drugim unutarnjim organima. Kad nam je hladno, količina krvi koja protječe u kožu ekstremiteta može iznositi 0,02 litre u minuti dok je maksimalna stopa dvije do tri litre u minuti.

Postoji još je jedna "caka". Naime, žene imaju oko deset posto više tjelesne masnoće nego muškarci, a ta "izolacija" funkcionira u oba smjera.

- Što više masti imate, jača je obrana unutarnjih organa, ali to također znači da se zaustavlja toplina koja dolazi prema koži. Deblji ljudi obično imaju nižu temperaturu kože - objašnjava Tipton, piše Daily Mail.