Zaboravite parfeme, muškarce pale prirodni mirisi

Žene diljem svijeta svake godine potroše milijarde dolara na egzotične mirise, parfeme i losione u nadi da će privući osobu suprotnog spola. Međutim, najnovije istraživanje koje je proveo časopis Psychological Science, pokazuje kako je možda prirodan miris najbolji način da se privuče pažnja potencijalnog partnera.

Mirisi su u životinjskom svijetu bitan faktor prilikom parenja. Razna istraživanja koja su provedena na životinjama pokazala su da je količina muškog hormona, testosterona, direktno povezana sa ženskih mirisnima odnosno 'signalima'. Ovo pogotovo vrijedi za vrijeme ovulacije, odnosno perioda plodnosti.

Ispitanicima je najugodniji miris bio za vrijeme ovulacije

Znanstvenici sa Florida State University željeli su podrobnije istražiti može li se ova tvrdnja primjeniti i na ljude. Kako bi potvrdili ovu tezu, znanstvenici su napravili dvije studije. Skupini žena su dali da nose majice tri dana tijekom različitih stadija menstrualnog ciklusa.

Muški sudionici istraživanja imali su zadatak da pomiriše jednu od majica koje su nosile sudionice. Da bi bili što sigurniji i precizniji, jednom dijelu sudionika sa dali 'kontrolni' uzorak odnosno majicu koja nije uopće bila nošena. Nakon 'odrađenog' mirisanja, prikupljeni su uzorci sline od muških ispitanika kako bi se ispitala razina testosterona.

Rezultati nalaza su pokazali da muškarci koji su mirisali majice nošene za vrijeme ovulacije, gotovo su uvijek imali višu razinu testosterona od onih muškaraca koji su dobili kontrolne ili majice nošene prije ili poslije ovulacije. Nakon što su 'onjušili' uzorke, ispitanici su dobili dodatni zadatak da ocijene vonj majica. Majice ocijenjene kao najugodnije bile su upravo one nošene za vrijeme ovulacije.

Autori istraživanja su napomenuli kako je ispitivanje polučilo zanimljivim rezultatima. Naime, otkrili su da ženski miris za vrijeme ovulacije utječe na biološko očitovanje kod muškaraca. Jednostavnije rečeno, ovo istraživanje sugerira mogućnost povećanja testosterona kao svojevrsni 'odaziv' na mirise koje žena izlučuje u plodnim danima. Na kraju, autori zaključuju da ovaj biološki poriv utječe na želju za parenjem.

javno.com