Vaša današnja odluka: pronaći ljubav!

ljubav, veza, pravila, ljubav, odluka
...kada su njihovi djedovi ili nešto kasnije roditelji ulazili u brak. Stvar je u tome da se okruženje promijenilo, a i dalje slijepo vjerujemo stavovima o braku i ljubavi koje su nam usadile naše majke i bake. Ne vjerujemo im kada je tehnologija u pitanju, odjeća, kada se radi o odgoju djece, ali kada se radi o ljubavi, tu smo vrlo ranjivi i skloni slijepo slijediti uvjerenja koja su nam oni usadili. Međutim, ono što ne shvaćamo je sam proces pronalaska partnera nije: „vjenčali su se i živjeli sretno do kraja života", nego da je proces pronalaska partnera postao cjeloživotni proces. Ako imate sreću u braku ćete ostati do kraja života, ali velika je šansa da nećete. Gledajte to ovako. Kada tražite posao, nadate se da ćete pronaći idealan. Postoje šanse i da ćete na njemu ostati do mirovine, ali vjerojatno nećete. Kroz dvadesete ćete, dok se „tražite" mijenjati poslove češće, u tridesetima rijetko, a u četrdesetima se nadate kako ste dovoljno napredovali te da ćete pronaći posao koji ćete imati do mirovine. Ipak, situacija na tržištu rada je takva da se nećete osjećati jadno ako u tridesetoj godini nemate posao koji biste radili do kraja života. Jednako je i s procesom pronalaska partnera. Prava je rijetkost da se dvoje nađe i ostane sretno do kraja života. Ipak, većina single osoba očekuje da partner bude „savršen" toliko da su već nakon nekoliko spojeva spremne obećati provesti s njim ostatak života. Što je naravno nemoguće. Dok tražite potencijalne dečke, nemojte gledati koji bi od njih udovoljio svim vašim kriterijima koje imate sada i koje ćete imati do kraja života, nego gledajte na one koji bi vam sada i u ovom trenutku odgovarali. Gledajte dečke s kojima vam je ugodno provoditi vrijeme, koji su vam zabavni, simpatični i koji su spremni ponuditi vam svoje društvo.

Naučite razumijevati svoje shvaćanje ljubavi

O ljubavi učimo od roditelja, te oni u najvećoj mjeri imaju utjecaja na to kako ćemo prepoznavati voli li nas netko i kako ćemo pokazivati svoju ljubav. Odnos s roditeljima i djetinjstvo ključne su stvari za kreiranje ljubavnih odnosa kod odraslih osoba. Jedna od najčešćih zamki u koje slobodne osobe upadaju je forsiranje veza koje ne funkcioniraju. To je preneseno iz odnosa s roditeljima. Iako, odnos s njima rijetko funkcionira odlično i dalje se zadržavate u njihovoj blizini. To je sasvim za očekivati, ali treba postaviti jasnu razliku, jer obitelj ste dobili i trebate se truditi očuvati je, dok partnera sami birate. Obitelj je jedna, a potencijalnih partnera je mnogo. Zadržavanje uz osobe koje nisu za vas sprječava vas da se upuštate u kratkoročne veze, koje tvrdi Andrew mogu biti vrlo korisne, piše Covermagazin.com. One vam daju osjećaj kako ste još uvijek poželjni, te da niste neka disfunkcionalna osoba koja se ne može zaljubiti. Stoga je najvažniji faktor pronalaska ljubavi razumijevanje dinamike odnosa s roditeljima. Kada naučite prepoznati obrasce ponašanja u odnosu s roditeljima, možete ih promijeniti i na taj način sasjeći negativne obrasce ponašanja u korijenu.

5 ključnih savjeta za ostvarivanje dobre veze

1. Shvaćanje da su dosadašnji partneri utjecali na vaše ljubavne navike
Napravite svoje stablo veza. Uočavate li neke navike? Jeste li uvijek s nedostupnim ili pretjerano ljubaznim muškarcima? Možda uvijek izlazite s lošim dečkima? U svakom slučaju, kada shvatite s kakvim ste do sada muškarcima bili, vrijeme je da promijenite ukus, jer to očito ne funkcionira. Najvažnije je da znate da se plus i plus privlače kada je ljubav u pitanju. Ako ste teški na osjećajima privući ćete takvog muškarca. Ako emotivno niste dostupni, privlačit ćete takve muškarce. Pojednostavljeno rečeno, trebate postati osoba kakvu želite pokraj sebe.

2. Provjerite je li vaša zadnja veza zaista gotova
Ako nemate jasne krajeve prošlih veza riskirate ponavljanje istih pogrešaka. Možda ne znate na lijep način okončati vezu? Pokušavate ostati prijatelji po svaku cijenu? Opsjednuti ste osvetom? Želite mu pokazati koliko zaista vrijedite? Da biste se mogli potpuno oporaviti morate proći kroz proces tugovanja. Nemojte bar šest mjeseci pokušavati biti prijatelj s tom osobom.

3. Promijenite način na koji tražite ljubav
Postoje dva osnovna tipa. Oni koji imaju premalo veza. Oni su imali možda sve skupa tri partnera i sve prepuštaju sudbini, samo što počinju shvaćati da sudbina ne radi u njihovu korist. Drugi su oni koji pretjeruju. To su oni koji su stalno u nekakvim vezama i nikad si ne daju priliku da nauče nešto iz prošlosti. Ako spadate u prvu grupu trebate preuzeti kontrolu. Izađite van i zavodite, koketirajte, pridružite se grupama, pitajte društvene prijatelje da vas upoznaju s novim ljudima. Ako pretjerujete trebali biste se zaustaviti i razmisliti o prošlosti i onome što je krenulo pogrešno. Preispitajte što tražite. Gdje možete napraviti kompromis? Imate li previše predrasuda?

4. Smanjite predrasude
Nije nužno toliko analizirati. Nakon spoja nemojte uopće pokušavati donijeti odluku bar 24 sata. Prisjetite se kako je kad gledate neki film. Neki detalji su dosadniji, neki zabavniji, ali na kraju filma ostaje ukupni dojam. Pričekajte bar da prespavate kako bi izblijedite sitnice i ostao samo ukupni dojam prije odluke. Za privlačnost ipak treba više od 30 sekundi. Nema ništa loše u tome što se sporo zaljubljujete. Uzmite vremena koliko god vam treba.

5. Tri mjeseca neka vam bude maksimum i minimum
Trenutak istine mora doći kad-tad, a tri mjeseca su idealna. Jeste li oboje prestali izlaziti s drugim osobama? Možete li otvoreno jedno drugo nazvati dečkom ili curom? Kako ide razgovor među vama? Jeste li opušteni u društvu jedno drugog? Tko ulaže više energije u održavanje veze? Tko zove? Tko predlaže izlaske? Ponekad ako vidite da nešto ne ide bolje je prekinuti nego imati polovično. Naravno, i nakon tri mjeseca veze pucaju, ali ako vidite da ne ide u prva tri mjeseca sigurno neće ni kasnije. Dajte si vremena da prebolite i krenite u novo iskustvo.

DL