Tajna ženskog orgazma

Kada držim predavanja ili radionice o ženskom seksualnom zdravlju, često prije početka izbrojim koliko je slušateljica prisutno i onda kada govorim o učestalosti smetnji orgazma kažem npr.: „Od nas ovdje prisutnih 35 žena, najmanje 7 ima problema u doživljavanju orgazma." Reakcija je uvijek iznenađujuća. Nakon jednog predavanja dvije polaznice rekle su mi kako im je u tom trenutku postalo jasno da je to stvaran problem koji pogađa nas žene ovdje i sada, a ne tamo neke žene koje su imale nekakve probleme u djetinjstvu i sl.

Zaista svaka peta žena ima problema u doživljavanju orgazma. To nam pokazuju europske i američke statistike, a pokazalo je to i istraživanje provedeno u Zagrebu prije pet godina. I neke moje klijentice imaju iste smetnje. Neke su već pri kraju terapije i vrlo zadovoljne svojim uspjehom, a neke su još u početnim fazama, prepune frustracije, tuge, sumnje i osjećaja da nisu kao sve druge žene.

Potreba za kontrolom najveća kočnica
Kako žene najčešće reagiraju kad imaju seksualnih teškoća, odnosno ne doživljavaju orgazam a željele bi? Žene najčešće prešućuju svoju smetnju, svoj seksualni život doživljavaju tegobnim, a probleme čuvaju u sebi. Rijetko traže pomoć, što je šteta jer je uspješnost liječenja primarne anorgazmije (stanje u kojem žena nikada nije doživjela orgazam) 80% - 90%, a sekundarne (stanje u kojem je žena prije imala orgazme, ali sada ih nema) do 75%.

Moje klijentice na početku terapije često kažu da im je orgazam nedostižan. No je li to zaista tako? Istina je, mi ga ne možemo dostići svojom voljom. No on dolazi k nama, obuzima nas kad se prepustimo, kad otpustimo kontrolu. A u današnjem načinu života kontrola je nešto u čemu većina nastoji postati ekspertom. Suočene s brojnim izazovima u privatnom i poslovnom životu, mi žene (ali i muškarci) pokušavamo preživjeti imajući kontrolu nad svojim životom. To znači obavljati sve obveze na poslu, voditi dijete u vrtić ili školu, pisati domaće zadaće, pospremati, kuhati, nabavljati, (ne)usklađivati se s partnerom, stručno se usavršavati... nad svime time žena, ako želi opstati u današnjem svijetu, mora imati kontrolu.

Prepuštanje
Kontrola je postala imperativ uspješnog života. Još ako smo k tomu i osobno skloni kontroliranju situacija i ljudi - uh! I kako onda znati što znači opustiti se i prepustiti da nas obuzme slatkoća orgazma... Dakako, postoje mnogi uzroci smetnji orgazma koje ne želim umanjiti ovim tekstom, ali iz iskustva stečenog u mojem savjetovalištu mogu reći da je potreba za kontrolom - katkad onaj armiranobetonski zid, kako ga je opisala jedna moja klijentica, a koji se ispriječio između nje i orgazma - najčešći.

Prepuštanje i opuštanje je, čini mi se ponekad, sve dalje i dalje od nas. Na ljestvici vrijednosti, bojim se, nije na visokom mjestu. Prepuštanje može biti poistovjećeno s predajom, slabošću, kapitulacijom... a ti nam pojmovi nisu najdraži. No važno je znati da nam, dok pokušavamo biti u ulozi „promatračice i kontrolorke", orgazam izmiče. Kad se prepustimo ritmu i trenutku, orgazam nas jednostavno obuzima, preplavljuje i nosi.

Sensaklub.hr