Što kada se vaš partner i prijatelji ne vole?

žene, prijatelji
Sjećam se kada se moj dečko, sadašnji suprug, prvi put upoznao s novim dečkom moje najbolje prijateljice. Nas dvije nismo mogle dočekati da ih upoznamo, a kada smo konačno sjeli svi na kavu, bilo je to ravno katastrofi - nisu kliknuli, nimalo.
Obje smo bile potpuno osupnute kako se to dogodilo. No, ipak se naš ženski instinkt s vremenom pokazao točnim. Vrlo brzo, nakon što su se malo bolje upoznali, postali su i ostali odlični prijatelji do današnjeg dana.

S druge strane, više puta bila sam svjedok raspada prilično solidnih veza jer se prijateljima jedne od strana u vezi nije svidjela osoba s kojom je prijatelj/prijateljica bio/bila u vezi ili obrnuto. Još više puta bila sam svjedok raspada dugogodišnjih prijateljstava zbog toga jer je prijatelj/prijateljica izabrao/izabrala osobu koja nije odgovarala prijateljima.

Na prvu ruku pomislili biste da možda to nisu bile tako čvrste veze kao što se činilo, jer su se raspale zbog utjecaja prijatelja ili prijateljstva nisu bila tako iskrena i jaka, pa su se raspala zbog nečijeg izabranika i izabranice. Vjerojatno je svaka priča drugačija, no istina je da se radi o vrlo osjetljivoj stvari, u kojoj nije lako pronaći pravo rješenje, pa jedna strana često „izvisi". Nitko ne želi izgubiti prijatelje, ali ni osobu koju voli ili počinje voljeti. Ponekad možda ćete jednostavno jednu stranu zbog svih tih nepomirljivih razlika morati ukloniti iz svojeg života, no vjerujemo da se ipak u većini slučajeva može naći rješenje. Možda neće biti idealno, ali ćete i zadržati prijatelje i svoju ljubav.

Kako biste lakše došli do rješenja, evo nekoliko primjenjivih savjeta koji će vam pomoći u tim situacijama.

Dokučite razlog

Morate saznati odgovore na pitanja zbog čega vaš partner ne voli vaše prijatelje i obrnuto. Je li razlog što previše vremena poklanjate prijateljima, a toj osobi s kojom ste u vezi ne ili previše vremena provodite s osobom s kojom ste u vezi, a zanemarili ste prijatelje? Je li problem u razlici u karakterima? Ako je problem ljubomora vašeg/vaše partnera/partnerice prema prijateljima, to može biti ozbiljan problem u vezi, jer velika je mogućnost da je riječ o posesivnoj osobi. Naravno, ako zaista provodite većinu vremena s prijateljima, a mnogo manje s osobom s kojom ste u vezi, možda je vrijeme da napravite određene prilagodbe, ako želite da veza uspije. Nikako ne treba ići iz krajnosti u krajnost. Uvijek se može naći vremena i za prijatelje i za partnera/partnericu.

Reevaluacija prijateljstva

Možda je vrijeme da ponovno sagledate svoja prijateljstva, jer možda vaš partner/partnerica vidi nešto što vi ne vidite na svojim prijateljima, a negativno utječe na vas. Recite osobi s kojom ste u vezi neka vam obrazloži svoja mišljenja i sumnje. Možda je došlo samo do nesporazuma ili krive percepcije, a možda i nemate toliko dobre prijatelje koliko mislite, nikad se ne zna.

Reevaluacija veze

Možda je isto tako vrijeme da sagledate svoju vezu i jesu li možda vaši prijatelji u pravu, te možda osoba s kojom ste u vezi uopće nije dobra za vas. Tražite od njih da vam kažu što ih točno smeta ili što im se ne sviđa kod vašeg/vaše partnerice/partnera. Iskreni prijatelji željet će da budete sretni, a ne da budete s osobom prema njihovoj želji. Dobro odmjerite opravdanost njihovih „prigovora" i upozorenja, te na trenutak prestanite gledati kroz „ružičaste naočale".
Važno je na kraju da saslušate obje strane.

Dajte vremena

Ponekad je samo potrebno vrijeme da se ljudi upoznaju. Ne mogu svi odmah biti prijatelji, to nije niti potrebno. Nikako nemojte raditi od buhe slona, dajte vremena za prijelazni period i neke se stvari same od sebe poslože na mjesto, bez drama i prevelikih diskusija.

Suočite ih...

Iako to i nije toliko česta pojava, možda je vrijeme da zajedničkim razgovorom između vašeg/vaše partnera/partnerice i vaših prijatelja riješite neke nedoumice, probleme, pa čak i svađe. U nekim situacijama bolje je da vi budete prisutni, dok u drugim bolje da ne, na vama je da procijenite. Možda je to ono što je potrebno. Ako nakon toga ne postanu prijatelji, možda situacija neće biti toliko napeta, te se postigne „status quo" koji će svima odgovarati.

Ne moraju biti prijatelji...

Ne živimo u savršenom svijetu i ne mogu svi biti prijatelji! Ako su vaš/vaša partner/partnerica i vaši prijatelji dovoljno prijateljski nastrojeni da možete zajedno koegzistirati bez smetnja i prevelikih separacija, tada uz malo više truda s vaše strane može sve dobro funkcionirati. Naravno, na vama je da odredite prioritete u životu. To ne znači da nekoga trebate izbaciti iz života, no odnosi se mijenjaju, pa tako i prijateljstva, što ne mora značiti neophodno lošu stvar, no vjerojatno će sve strane, pa tako i vi, morati biti spremni na kompromise.

žena.hr