Seksualna privlačnost uvijek "pobjeđuje": Muškarac i žena ne mogu biti prijatelji

Kako prenosi Daily Mail, novo istraživanje Sveučilišta Wisconsin utvrdilo je kako je muškarčeva želja za prijateljstvom sa suprotnim spolom u većini slučajeva pogonjena seksualnom privlačnošću, bez obzira jesu li u vezi ili samci. S druge strane, žene svoj odnos s muškim prijateljima većinom promatraju kroz platonski okvir, a "nešto više" smatraju mogućim samo ako im se postojeća veza nađe u krizi.

U istraživanju je sudjelovalo 88 mladih muško-ženskih prijatelja od kojih je zatraženo da ocijene razinu privlačnosti jedno prema drugome. Muškarci su, naravno, ispali mnogo sklonijima pretvaranju prijateljstva u vezu i u većini slučajeva, smatrali su svoje prijateljice privlačnijima i poželjnijima nego one njih. Također, pretpostavili su da su njihove prijateljice romantično zainteresirane za njih, što se nije ispostavilo točnim. Žene su pokazale jednaku, odnosno, nisku razinu privlačnosti i prema svojim slobodnim i zauzetim prijateljima. No, većina je ipak pokazala manju razinu privlačnosti prema zauzetim prijateljima.

U drugom ispitivanju sudjelovalo je 140 sredovječnih muško-ženskih prijatelja kod kojih su rezultati bili sasvim drukčiji - iako su gotovo svi bili u braku, razina privlačnosti bila je jednaka i kod jednih i kod drugih. No, samo u tom smislu da starije muškarce njihove prijateljice mnogo manje privlače nego što je to slučaj kod mlađih prijateljskih parova.

Istraživači tvrde kako rezultati nisu nimalo začuđujući, no odgovornom za takvo stanje ne smatraju evoluciju i muško-ženske razlike, već najviše filmove preko kojih je muškarcima nesvjesno usađena ideja kako se prijateljstvo s osobom suprotnog spola vrlo lako može pretvoriti u famozno "prijateljstvo s povlasticama".