Recept za sladokušce: Sočni kolačići od čokolade s maslacem od kikirikija

kolačići, maslac od kikirikija, čokolada
Čokoladni kolačići s maslacem od kikirikija

za tijesto:

450 g brašna
350 g šećera
200 g kakaa
175 g maslaca
2 jaja
2 dl mlaćenice
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
pola šalice vruće vode
malo soli

za nadjev:

500 g maslaca od kikirikija
250 g šećera u prahu
100 g maslaca

za preljev:

250 g nasjeckane čokolade
2,5 dl vrhnja za šlag

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva i stavite košarice u kalupe pa pripremite tijesto tako da najprije izmiješate kakao s vrelom vodom. Kad je nastala jednolična pasta, dodajte mlaćenicu.

U drugu posudu prosijte brašno pa mu dodajte sol, sodu i prašak za pecivo, a u trećoj posudi izmiksajte maslac i šećer te vanilin šećer pa im dodajte jaja.

Još malo promiješajte pa počnite naizmjenično i postepeno dodavati smjesu s brašnom i smjesu s kakaom.

Tijesto pažljivo pomoću žličice rasporedite u košarice i stavite u pećnicu na oko 20 minuta.

U međuvremenu napravite nadjev: pomiješajte maslac od kikirikija s maslacem pa im dodajte šećer. Smjesu prebacite u vrećicu za ukrašavanje i stavite nastavak s oštrim rubom. Zabodite nastavak u ohlađeni kolačić i gurnite ga oko 1,5-2 cm duboko. Stisnite vrećicu i nadjenite kolačić - osjetit ćete kako se širi i postaje teži. Obrišite eventualni višak s vrha i kolač je spreman za preljev.

Preljev napravite na slijedeći način: u posudu s debljim dnom stavite slatko vrhnje pa ga zagrijte. Maknite s vatre i dodajte čokoladu. Pustite da se malo ohladi, oko 15 minuta, pa umačite kolačić po kolačić. Ako se ganache previše stisnuo, namažite ga po kolačićima uz pomoć žlice ili kuharske špatule

Ako vam se ne da gnjaviti s čokoladnim ganacheom i vrećicom za ukrašavanje, samo ispečene kolačiće premažite nadjevom od kikirikija - u tom slučaju možete prepoloviti navedenu količinu.

Po želji ukrasite šlagom, mrvicama čokolade ili komadićima kikirikija.

Izvor: Slobodna Dalmacija