Razgolićene bh. učenice na Facebooku!

Pripadnici Odjela za  kriminal Federalne uprave policije (FUP) zaprimili su jučer dojavu o postojanju takve strance, i nezvanično je potvrđeno iz ove institucije te će uskoro biti poduzete mjere. Kako  je rečeno, jedan od građana Sarajeva proslijedio im je internet-adresu sporne stranice.

- Odjel za sajber kriminal već je uspješno surađivao s Facebook administratorima u vezi s uklanjanjem stranica koje potiču nacionalnu i vjersku mržnju, tako da nije nemoguće naći i onoga koji je ovu stranicu napravio - rečeno nam je iz FUP-a.

Na fotografijama koje su objavljene vide se djevojčice, za koje se tvrdi da su učenice bh. srednjih škola, u eksplicitnim pozama, često samo u donjem rublju i intimnim kontaktima s djevojčicama ili dječacima uz brojne popratne komentare "korisnika" ove stranice.

Bez suglasnosti

Prema nepotvrđenim informacijama, na ovu FB grupu fotografije se, najvjerovatnije, postavljaju bez suglasnosti maloljetnica, već su samo prenesene s njihovih privatnih profila.

Odnosno, izvjesno je da ih na javnu stranicu postavlja neko koga su smatrale FB prijateljem te mu omogućile pristup slikama koje same stavljaju na svoje profile.

No, kako saznajemo, ovo nije prvi put da se ovakvi sadržaju objavljuju na ovoj Facebook grupi. Saznali smo i to da je ovakvih Facebook grupa bilo nekoliko iz BiH, koje su prijavljene administratorima i kasnije trajno blokirane, mada nije poznato da je protiv kreatora ovakvih grupa proveden istražni postupak. Također, saznali smo da su grupu "Sarajevski Glamour" nekoliko puta blokirali Facebook administratori, ali svaki put je iznova postavljena.

Dnevni avaz