Ovo su životne promjene koje morate uvesti kad navršite 30!

život, promjene, godine
Spavaju do dva poslijepodne vikendom, troše novac na izlaske i žive dosta neodgovorno. Stoga su tridesete idealno vrijeme da počnete s novim, zdravijim načinom života. Usvojite li u tridesetima zdrave navike, zadržat ćete ih čitav život. Evo deset stvari koje biste trebali napraviti za zdraviji život od 30. nadalje:

1. Prestanite pušiti

Ako ste počeli pušiti, prestanite odmah. Iako ne možete poništiti učinjenu štetu, možete itekako spasiti stvar. Istraživanja su pokazala da oni koji prestanu pušiti prije 40., smanjuju rizik od smrti zbog pušenja za čak 90 posto. Isplati se.

2. Počnite ići spavati i buditi se u isto vrijeme - svaki dan

Iako je privlačno vikendom spavati duže, istraživanja su pokazala da je lakše svaki dan imati isti tempo. Izbjegavajte velike promjene u tom ritmu jer štete vašem tijelu.

3. Počnite redovito vježbati

Počnite se kretati, nađite ono što vam odgovara i ustrajte. U tridesetima počinjete gubiti mišićnu masu, stoga vježbanje postaje jako važno. Osim toga, kad nađete aktivnost koju volite, postat će vam to divan način da počnete ili završite dan.

4. Pišite dnevnik!

Jednog dana bit će vam drago čitati uspomene. Osim toga, to je sjajna antistres terapija.

5. Počnite štedjeti novac

Iako vam se čini da su vaše "zlatne godine" još daleko, prije ili kasnije ćete ostariti. Što ranije počnete štedjeti, to ćete biti sigurniji i sretniji u budućnosti.

6. Počnite slijediti snove

Nemojte odgađati vaše snove. Ako želite kupiti kuću, imati djecu ili napisati knjigu - tridesete su pravo vrijeme.

7. Naučite biti sretni s onim što imate

Ako ste zadovoljni onim što u životu već imate, bit ćete puno sretnija osoba. Radi se o zahvalnosti na svemu lijepom što imate.

8. Prestanite misliti da morate svima udovoljiti

Birajte prijatelje i pazite kome poklanjate slobodno vrijeme. Ne opterećujte se time da morate prema svima biti dobri i svima ugađati. Vrijeme dajte onima koji to zaslužuju.

9. Ne uspoređujte se s drugima

Ako budete stalno gledali što drugi imaju i u čemu su bolji od vas, nikad nećete biti sretni. Uostalom, to vas samo usporava u ostvarenju vlastitih ciljeva.

10. Počnite si opraštati za vlastite greške

Nemojte se gristi. Svi u životu griješe. Ako se budete stalno o njima razmišljali, bit će vam teže i gore. Ono što ste pogriješili, zaboravite, no naučite iz grešaka.

vecernji.hr