Obratite pažnju imate li 'tihog ubojicu' u svojem domu!

plin, zdravlje, zima, smrt

Udisanjem u zatvorenom prostoru dolazi do trovanja, a nerijetko i do smrti. Čovjek zaspe, plin ispuni prostoriju i više se nikad ne probudi. Naime, on se veže za hemoglobin u krvi i onemogućava prijenos kisika po tijelu, a znamo kako bez kisika života nema. Kako je ugljični monoksid teško primijetiti, pažnju treba usmjeriti na druge stvari koje pokazuju kako je netko u svojem domu izložen ovom otrovnom plinu. Ovisno o koncentraciji, javljaju se:

-glavobolja
-vrtoglavica
-mučnina
-lupanje srca
-niski tlak
-šum u ušima
-zbunjenost
-oslabljeno prosuđivanje
-dezorijentiranost
-gubitak volje za sve oko sebe
-čudno ponašanje
-kratkoća daha
-nesvjestica
-koma
-smrt

Dugotrajna izloženost malim količinama ponekad izaziva trajno oštećenje živčanog sustava. Prva pomoć kod trovanja je hitan izlazak iz kuće na svježi zrak, a ponekad je presudno i davanje umjetnog disanja do dolaska hitne pomoći. Sve prozore i vrata dobro je otvoriti da se kuća provjetri. Stručnjaci upozoravaju kako do pojave simptoma ne mora doći kod nekoga tko je pio alkohol ili ako spava u trenutku sakupljanja plina u prostoriji, odnosno ljudi mogu umrijeti a da ranije nisu imali niti jedan simptom. Također, ovisno o vremenu izloženosti i koncentraciji ugljičnog monoksida moguće je i trajno oštećenje mozga.

Znači, ako primijetite kako vam se nakon dolaska kući pojavljuje glavobolja, vrtoglavica, mučnina, povraćanje itd. provjerite sustave grijanja zraka i vode. Imate li plin pozovite stručnjaka koji će pregledati instalacije ili dimnjačara da pregleda dimnjak. Ustvari, njih bi svakako periodično morali angažirati kako bi bili sigurni da je sve u redu, posebno ako imate stare uređaje.

Na tržištu postoji i detektor ugljičnog monoksida, a cijena mu je oko 500 kuna. Ovaj uređaj stavlja se u prostoriju u kojoj je sustav grijanja, a preporuka je staviti ga i u spavaću sobu. Detektira li plin u zraku upalit će glasan alarm.

Izvor: 24sata.hr