Koja prevara najviše boli muškarce, a koja žene?

preljuba, Vaš partner, muškarac žena, ljubav ljubomora, zabrinutost, muškarac žena, privlačnost, žudnja, seksipil zauzetih frajera, zna sa ženama, žene, muškarci, varanje, žena, muškarac, varanje, Prevara u braku, razvod, zajednički život, muškarac žena, partneri, preljub, Sprječavanje, ljubav, osobe željne avanture, zašto žene varaju, preljuba, preotimanje partnera, istraživanje, preljuba, seks ljubav, trend, bivši, ljubav, seks prakticiranje, ljubav, greška, karte, kino, studija, prevareni, preljuba, prijatelji, krivnja, veza, prevara, muškarac, žena, Muškarci i žene, ženske nevjere, izvanbračne afere., žene, prijateljica, izdaja, prevara, stvari, prevara, flert, ljubomora, muškarci, žene, ljubav, ljubavni trokut, veza, ljubavna veza, preljub, preljuba, nevjera, bračna nevjera, varanje, preljub, preljubnik, ljubavni trokut, prevara, preljubnik, preljub, signali, brak, rastava, ženidba
Zbog ljubomore postajemo nesigurna, iracionalna, ljuta i uznemirena osoba. I iako je u malim dozama ljubomora sasvim normalna, pa čak i prihvatljiva neki oblici prevare uznemiruju više od drugih.

Naime, istraživanje Davida Fredericka sa Chapman Sveučilišta i Melisse Fales s UCLA potvrdilo je dugogodišnju ideju i uvjerenje kako muškarce jako uznemiruje seksualna odnosno fizička prevara, dok žene više pogađa emocionalna povezanost partnera s drugom ženom.

Dosad najopsežnije istraživanje na tu temi provedeno je na uzorku od 64 000 heteroseksualnih, homoseksualnih i biseksualnih žena i muškaraca u dobi od 18 do 64 godine.

"Svatko tko je ikada bio u romantičnoj vezi iskusio je bar jednom žalac ljubomore, ‘zelenog čudovišta' na koje baš nitko nije imun "

Ispitanici su morali odgovoriti na pitanje bi li ih više uznemirila činjenica da njihov partner/ica spava s nekim samo zbog fizičke privlačnosti, ali bez emocionalne povezanosti ili da se partner/ica zaljube u drugu osobu, ali da ne konzumiraju fizičku strast?
Istraživanje je pokazalo kako su se heteroseksualni muškarci u najvećem postotku (54 posto) izjasnili kako bi bili više uznemireni zbog seksualne nego li emocionalne prevare.

Istraživači korijene ovih rezultata opravdavaju evolucijom. Naime, prije testova DNA muškarac nikada nije mogao biti siguran je li dijete koje odgaja njegovo. Podizanje i odgoj djeteta velika je odgovornost i obveza, pa evolucijski gledano ukoliko nije njegovo nema potrebe da pomaže ženi, pojašnjavaju istraživači.

Isto tako evolucijski gledano žene su se bojale da će ih muškarac napustiti i neće im pomagati u odgoju djeteta ukoliko se emocionalno veže za drugu ženu.

"Zbog ljubomore postajemo nesigurna, iracionalna, ljuta i uznemirena osoba"

No istraživači su osim evolucijskog ponudili i jedno moderno rješenje ovog fenomena. Bitna stvar koja određuje muškarce je njihova seksualna moć, zbog toga muškarcima jako teško pada kada njihova partnerica ima odnose s drugim jer u pitanje dolazi njegova sposobnost da zadovolji ženu.

S druge pak strane osobine koje definiraju ženu u velikoj mjeri vežu se za emocionalnu podršku, povezanost, emocionalnu stabilnost. Stoga će ju jako uznemiriti ako se muškarac emocionalno poveže s nekom drugom ženom.

Ovo istraživanje dakako ne isključuje mogućnost da i muškarci osjećati ljubomoru zbog emocionalne povezanosti partnerice s nekim drugim, isto kao što će i žene osjećati ljubomoru zbog seksualne nevjere.

dnevnik.hr