Kakvu poruku šalje crvena haljina?

žene, crvena boja, seks prakticiranje, online anketa
Crvene usne, crveno donje rublje, crvena haljina... Istraživanje pokazuje kako muškarci žene koje nose crveno percipiraju seksipilnijima i spremnijima na seksualno odnos. No novo istraživanje pokazuje kako žene koje nose crveno druge žene percipiraju kao prijetnju
Crvena boja, čini se, šalje vrlo jasnu poruku o seksu. Već je poznato kako muškarci žene u crvenom percipiraju seksipilnijima, no novo istraživanje ukazuje kako čak i žene smatraju druge žene odjevene u crveno znatno seksipilnijima i spremnijima na seksualni odnos. U prošlosti su psihološka istraživanja pokazala kako muškarci žene koje nose crveno doživljavaju seksualno spremnijima zahvaljujući biološkoj predispoziciji zbog koje se crvena boja smatra seksualnim signalom. No novo istraživanje pokazalo je kako i na žene druge žene odjevene u crveno ne ostavljaju ravnodušnima, no ipak izazivaju drugačiju reakciju, prenosi Time.

Znanstvenici sa sveučilišta u Rochesteru udružili su se sa Sveučilištem Trnava u Slovačkoj i Slovačkom akademijom znanosti te su pokušali saznati kakav utjecaj na žene ima boja odjeće koju nosi druga žena u njezinoj blizini. Već je prije otkriveno kako muškarci doživljavaju žene u crvenom privlačnijima i seksualno otvorenijima, no reakcije žena na crvenu boju do sada nisu tako pozorno promatrane.

Nedavna studija, objavljena u časopisu Personality and Social Psychology Bulletin pokazala je kako i žene crvenu boju percipiraju kao erotsku. No opis 'erotsko' više je i smislu seksualne prijetnje nego seksualne privlačnosti.

Sada su pak znanstvenici, na čelu sa psihologom Adamom Pazdom proveli tri pokusa kako bi otkrili kako žene reagiraju na slike žena odjevene u crvenu, zelenu i bijelu boju. Prvi eksperiment pokazao je kako žene percipiraju drugu ženu odjevenu u crveno u usporedbi sa ženom odjevenom u bijelo seksualno otvorenijom, dok je drugi eksperiment pokazao kako žene drugu žene odjevenu u crveno često smatraju promiskuitetnijom.

Treći eksperiment pokazao je kako će se žene znatno više zaštitnički postaviti prema svom partneru ako je prisutna žena u crvenom u usporedbi sa ženom odjevenom u zeleno. Adam Pazda, vodeći autor studije, kaže: 'Ljudi imaju tendenciju boje uzimati zdravo za gotovo. Boje nisu samo ukras, već snažno psihički utječu na način na koji percipiramo druge ili same sebe. Muškarci crvenu boju smatraju atraktivnima i seksualno otvorenijima. Stoga biste u određenim prilikama mogli dvaput razmisliti o nošenju crvene boje zbog odašiljanja pogrešnih vibri. Ako nosite crvenu boju, mogli biste biti negativno percipirani od drugih žena, no to se neće dogoditi u svakoj situaciji, no svakako valja biti svjestan toga da vjerojatno odašiljete signale kako ste spremni na seks.

tportal.hr