Kakve muškarce i žene suprotni spol izbjegava u širokom luku

žene, muškarci, odbojnost
...u suradnji s nekoliko svjetskih sveučilišta, proveli su seriju od šest istraživanja u kojima su prepoznali i proučili osobine koje kod suptronog spola nalazimo odbojnim - stvari zbog kojih ne bi nikad mogli stupiti u vezu s nekim..

Prvo što je istraživanje otkrilo jest da pridajemo puno veću važnost negativnim osobinama koje nas odbijaju nego pozitivnim osobinama koje nas privlače - ljudi više gledaju što s nekim ne valja nego ono dobro u njemu ili njoj.

Žene u pravilu imaju veću listu stvari koje ih odbijaju nego muškarci, a svi gledaju na puno više osobina kada razmatraju dugoročnu vezu umjesto kratkoročne.

U jednom od istraživanja, dali su grupi od više od 5000 osoba listu 17 negativnih osobina i pitali koje od tih osobina bi ih u potpunosti odvratile od potencijalnog partnera.

Iako je za žene većina tih osobina bila potpuno odbojna, pronađene su i sličnosti između spolova: za oba spola najnegativnija osobina bila je neurednost i loša higijena', potom ‘lijenost' i ‘previše potrebit'.

Ženama smeta i kad muškarac nema smisao za humor, dok muškarcima smeta kada žena ima mali libido ili previše priča. I dok je muškarcima bitno da imaju puno seksa u vezi, ženama je bitnije da seks bude dobar - ako ne valja, to je znak za uzbunu.

U drugom istraživanju, pitali su ljude koje su im osobine ‘crveno svjetlo' u dugoročnim, a koje u kratkoročnim odnosima. Kod dugoročnih veza, najodbojniji su ispadi bijesa, izlaženje s više partnera istovremeno, i nepouzdanost. Kod kratkoročnih veza, ljudima su više smetali zdravstveni problemi, loš miris tijela i loša higijena.

- Za kratkoročne partnere, ako imaju četkicu za zube, prolaze, rekao je Gregory Webster, profesor psihologije društva na Sveučilištu Florida, jedan od autora istraživanja.

Ženama najodbojnije osobine

1. Neurednost

2. Lijenost

3. Potrebitost

4. Manjak smisla za humor

5. Loš seks

6. Manjak samopouzdanja

7. Igra previše video igara

8. Živi dalje od tri sata vožnje

9. Tvrdoglavost

10. Slaba želja za seksom

Muškarcima najodbojnije osobine

1. Neurednost

2. Lijenost

3. Potrebitost

4. Živi dalje od tri sata vožnje

5. Manjak smisla za humor

6. Loš seks

7. Slaba želja za seksom

8. Manjak samopouzdanja

9. Tvrdoglavost

10. Pretjerana pričljivost

Jutarnji list