Kako je Oliver Frljić postao Jelena Karleuša?

Oliver Frljić, jelena karleuša, Oliver Frljić, rijeka
Taj engleski idiom nema odgovarajući prijevod na hrvatski, a najbliže objašnjenje bi bilo da je to osoba koja nedostatak talenta nadoknađuje privlačenjem pažnje na sebe pod svaku cijenu, uz potpuno zanemarivanje vlastitog dostojanstva. To je osoba koja će gola, s mrkvom koja joj viri iz stražnjice, paradirati ulicama samo kako bi netko objavio njenu fotografiju u novinama. Takva osoba uvijek mora biti u centru pažnje, koju privlači neprimjerenim i neuobičajenim ponašanjem, vulgarnošću, i provokacijama.

Stariji termin je "drama queen". Takav čovjek je uvijek ugrožen, uvijek od svega radi tešku drametinu, a ja se takvih ljudi apsolutno grozim, jer njihova ugroženost obično vrlo brzo prelazi u agresiju spram onih koji ga "ugrožavaju".

Novi čin Frljićevog "attention whoringa" uključuje vješanje LGBTQ-itd. zastave na Riječki HNK Ivana plemenitog Zajca, gdje je intendant, i preimenovanje istog u 'Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka'. Sve praćeno poglupom parolom "HETEROSEKSUALNOST JE OPIJUM ZA NAROD!', parafrazom Marksove parole "religija je opijum za narod". Stvarno, vrhunski umjetnički domet. A i vidjeli smo kako je narod prošao tamo gdje su mu zabranili taj opijum, recimo u SSSR-u. On se nada da će time izazvati reakcije "klerikalne desnice". Reakcija je međutim uglavnom podsmjeh. Time me je podsjetio na jednu drugu takvu osobu, poznatu po zalaganju za homoseksaulce, srpsku cajku Jelenu Karleušu, također poznatu po samoreklamerstvu, pokazivanju sisa i guzica i moraliziranju o "kriminalcima koji vode Srbiju", uz povremeno udavanje za neke od njih. Odnosno, za njihove novčanike.

Valjda nitko ne misli da to što Frljić radi, radi zbog homoseksualaca i ostalih manjina u RH? Ne, on to radi zbog sebe i vlastite promocije. Frljić, dobitnik brojnih nagrada s kazališnih festivala u Užicu i Vrnjačkoj Banji, kritizira "malograđansku sredinu" kako bi prikrio vlastiti seljakluk i krkanluk. Sve po receptima iz socijalizma o tome kako biti intelektualac u Hrvatskoj: klanjaj se nekritički svakoj novotariji koja je kontra primitivnog hrvatstva i još primitivnijeg katoličanstva kako bi sebe prikazao boljim i pametnijim od "seljačina" oko sebe.

Tu su svakako i provincijski kompleksi: Frljić je u Rijeku došao iz Bosne, konkretno iz Travnika. Zato je kod njega vrlo uočljiva tipična arivistička agresija: treba se nekako izlaktariti u novoj sredini. Dokazati da si veći katolik od pape, odnosno veći homoseksualac od modnog mačka. Kao i svoj sudrug koji je došao iz Sarajeva, Jergović, i on je brzo shvatio da je u Hrvatskoj jako demode biti Hrvat i katolik i jako moderno zalagati se za LGBT osobe i da ti to u "umjetničkim" i političkim krugovima daje auru prosvijećene osobe. Macchiavelli je uostalom to dobro opisao: radi sve ono što vidiš da rade na dvoru, i ne pitaj puno zašto, ako želiš uspjeti u višim društvenim krugovima. Ako vidiš da stave ruku na glavu i pet puta se okrenu oko sebe prije nego sjednu za stol, uradi to. Slijedi sva društvena pravila koja diktira dvorska elita, a odbaci sva ona iz nižih društvenih slojeva.

Takvo ponašanje je tipično za došljake u novu sredinu, i za one koji se ne osjećaju sigurno u svojoj ulozi: provincijalke uvijek više prate modu i brandove nego gradske cure, homoseksualci često napadno ističu muževnost i obožavaju crnu kožu i uniforme. Stara izreka kaže "poturica gori od Turčina", ne bez razloga: došljaci uvijek imaju potrebu dokazivati se, "novi" uvijek moraju biti radikalniji od starih da bi se probili kroz društvenu hijerarhiju. To nužno dovodi do procesa radikalizacije novih društvenih pokreta, čemu svjedočimo upravo kod gay aktivizma. Da je Frljić živio u srednjem vijeku, zacijelo bi bio inkvizitor. U svakom slučaju mahao bi križem većim od ostalih, samo ne bi vjeru imao u srcu, kao što uostalom nema ni one koje sad kao brani.

On, naime. jednostavno ne može zatomiti želju za sprdanjem ove države i njenih nacionalnih simbola i praznika. Pa valjda hrvatski homoseksualci isto spadaju pod hrvatsku zastavu?Učiniti ovakvo nešto na blagdan hrvatske neovisnosti je bezobrazno i neukusno, i time će samo naškoditi gay populaciji koja će zahvaljujući ovom još više biti percipirana u javnosti kao provokatorska i antihrvatska. Iskreno, da imam istospolnih sklonosti, osobno bih mu pljunuo u facu za ovo. Kao što je on ovim uostalom pljunuo Hrvatskoj u lice, što su napravili i gay aktivisti pred nekoliko godina kad su izašli na pride pod parolom "Zagreb to može progutati", čime su samo okrenuli javnost protiv sebe.

To samo dokazuje da su pravi umjetnici rijetki, a skandal može napraviti svatko. Hrvatska zastava je univerzalni simbol svih državljana Hrvatske, bez obzira kojoj manjini pripadali. Koliko je meni poznato, HNK Rijeka je još uvijek državna institucija koja na državni praznik ima zakonsku obavezu istaknuti državne simbole. Zanimljivo je kako se Frljić i njemu slični pozivaju na zakone kad god im to odgovara, a sami se izuzimaju od te prakse. Zanimljivo je kako sve koji se s njima ne slažu proglašavaju netolerantima i fašistoidnim, a istovremeno ne pokazuju trunku poštovanja za institucije niti za neistomišljenike. Njih gaze.

Frljić tvrdi da je od danas HNK u Rijeci otvoren za sve manjine. A kad to nije bio? Je li do sad Srbima i homoseksualcima ulaz bio zabranjen? Što on misli, što su po seksualnoj orijentaciji (većinom) baletani u tom istom HNK? Frljić za novac hrvatskih poreznih obveznika pljuje po istima. A usto i krši zakon: naime, prema članku 18. Zakona o ustanovama, definirano je da "Naziv ustanove može sadržavati naziv etničke i nacionalne zajednice i manjine, njen grb, zastavu, ili amblem, na temelju prethodnog odobrenja ministarstva". Kako znamo, homoseksualci još uvijek nisu nacionalna niti etnička manjina, a malo je vjerojatno i da je Frljić za promjenu naziva tražio dozvolu ministarstva. A vješanje zastave jedne određene grupe na instituciji koja je nacionalna, a ne sektaška, je zapravo primitivizam više nego išta drugo, osim što je i očito kršenje zakona.

Dnevno.hr