Još jedna je od liječnica koja je odlučila otići u Njemačku

mrtvorođenče, osveta, doktorica, razina kolesterola, koncentracija kolesterola u krvi, kolesterol, kolesterol u krvi, prirodna medicina, statin, lijekovi, najplaćeniji posao, žene, liječnik, skandinavski poslodavci , Švedska, danska, medicinske sestre, lječnici, doktor, doktori, doktorica, liječnici, odlaze u inozemstvo, Traumatska krvarenja, hemofilija, liječnici, privatna praksa, ukidanje, Mostar, BIH, liječnici, HZZO, pripravnička mjesta, javni natječaj, odlazak liječnika, odlaze u inozemstvo, odlazak na rad u inozemstvo, ivona z., Njemačka, pismo, pretrage, medicinske sestre, medicinsko osoblje, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, doktori
Doktorica Sanja Klajić Grotić jedna je od liječnica koja je odlučila napustiti Hrvatsku. Nakon 25 godina rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u 52. godini, donijela je najtežu odluku u životu. Razlog te odluke je to što više nije u mogućnosti obavljati svoj posao onako kako bi željela.

'Nakon 80 pacijenata dnevno više nisam osoba koja je raspoložena i nasmijana, nisam liječnica kakva bih trebala biti', istaknula je Sanja Klajić Grotić za HRT-ovu Temu dana. Ona uskoro odlazi u Bavarsku.

'U Bavarskoj nam nude krasne uvjete za rad. Liječnik obiteljske medicine u Bavarskoj radi 25 do 30 pacijenata maksimalno dnevno, uz administratora i sestru. U Hrvatskoj, ne samo ja već puno mojih kolega, obavljamo od 80 do 100, prosječno. To je neizdrživ pritisak', kaže Klajić Grotić.

'Zar je moguće da je naše liječničko znanje i zvanje potrebno da bi ispunjavali administrativnu papirologiju, putne naloge, papire za povredu na radu, ortopedska pomagala... Sve to je do prije par godina obavljao HZZO i onda su to s par neobičnih odluka prebacili na liječnike obiteljske medicine. Stvorili su od nas papirologe. Ne želim biti papirolog, skretničar, želim biti liječnik, želim raditi 20, 25 pacijenata dnevno i istinski se posvetiti svojim pacijentima. Nažalost, hrvatski sustav zdravstva nam s ovakvim oblikom organizacije to ne omogućava', govori ova liječnica.

U četiri godine ostajemo bez 800 liječnika?!

Spriječiti odlazak liječnika, omogućiti koncesiju svima koji zadovoljavaju uvjete, raspisati specijalizacije iz obiteljske medicine, osigurati minimalne tehničke uvjete za dežurstva vikendom, uključiti lokalnu samoupravu u financiranje primarne zdravstvene zaštite i uvesti strukturirani način plaćanja - zahtjevi su udruga liječnika.

S obzirom na najavljene odlaske u inozemstvo i velikog broja liječnika pred mirovinom, Hrvatska bi u sljedeće 4 godine mogla ostati bez 800 liječnika obiteljske medicine. Šest udruga koje okupljaju liječnike obiteljske medicine postiglo je konsenzus i zatražilo od ministra zdravstva Milana Kujundžića zaustavljanje urušavanja obiteljske medicine i otvaranje dijaloga o ključnim pitanjima struke.

Predstavnici udruga ukazuju na dugogodišnju kadrovsku devastaciju obiteljske medicine, u kojoj danas radi 2300 liječnika prosječne dobi od 55 godina. Zbog toga traže sustavno raspisivanje specijalizacija iz obiteljske medicine radi odražavanja kontinuiteta ordinacija i mogućnost zapošljavanja mladih doktora, koji bi do odlaska koncesionara u mirovinu s njima paralelno radili i educirali se, a zatim preuzeli ordinaciju.


croexpress.eu