Jedan muškarčev pogled i ženama se diže - temperatura

Kad im se dodiruju obrazi i dekolte, ženama tjelesna temperatura raste brže nego kad im se diraju dlanovi i ruke, piše portal.oko.hr.

- Kada je dodiruje muškarac, ženama raste tjelesna temperatura - rekla je Amanda Hahn, voditeljica studije sa sveučilišta St. Andrews, prenosi večernji.

Muškarci i žene koji su sudjelovali u istraživanju dodirivali su ispitanice po dlanovima, rukama, prsima ili licu. I dok im je takav dodir žene podigao temperaturu za 0,1 Celzijev stupanj, kada je to učinio muški ispitivač, toplinskom kamerom zabilježen je prosječan porast temperature kože za 0,3 Celzijeva stupnja.

- Otkrili smo da dodir podiže temperaturu lica čak i kad je sporedan dio laboratorijskog postupka - kazala je Hahn. Znanstvenici tvrde da nisu manipulirali osjećajima ispitanica, nego da je promjena temperature bila nesvjesna reakcija, prenosi Livescience.

Prethodna su istraživanja pokazala da tijelo reagira na seksualno uzbuđenje porastom temperature, a strah i stres također podižu temperaturu lica. Kod odraslih stres prouzročen mentalnim zadacima može podići tjelesnu temperaturu oko očiju i čela.