Iskustva čitatelja s vjenčanja: 'Mlada polugola, kumi sise na izvol'te, golih guzica koliko oćeš...'

Iva Međugorac, jabuka, krađa, svadba, svatovi, hercegovački svatovi, buket, mafija, svadbe, skupoća, Balkan, svatovi, hercegovački svatovi, pomagači, oglas, svatovi, vjenčanja, hercegovački svatovi, svatovi, svadbe, vjenčanja
..."Jelsa/Pitve", a njegove riječi koje je prenijela 'Slobodna Dalmacija' izazvale su brojne reakcije.

"Pojedinci u crkvu ulaze 'kao u birtiju' - s kapom na glavi, rukama u džepu, bocama rakije u rukama. Viče se, dovikuje, galami, smije iz svega glasa. Mobiteli zvone čak i za vrijeme obreda. Rijetko se gdje može naći neukusnog i nepristojnog odijevanja kao u svatovima.

Mladoženje redovito nisu problematični, no za mnoge mladenke se to ne bi moglo reći. Doći pred oltar polugola, doista je krajnje neukusno. I uzvanice su često više gole nego obučene, prekratke suknje, ramena, leđa i prsa goli do krajnjih granica. Bacanje riže kao simbola plodnosti je ostatak poganskih obreda i magije.

Kao drugo, riža je hrana, u nekim krajevima svijeta jednako cijenjena kao kruh. Hrana se ne baca po zemlji i po hrani se ne gazi. Kao treće, rižu je jako teško očistiti, posebno ako je teren ispred crkve neravan", napisao je između ostalog svećenik, a mi vam prenosimo dio reakcija:

- Istinito, sramotno i žalosno. Vjenčanje u crkvi se za mnoge pretvorilo u lakrdiju. To su seljačine, neodgojeni ljudi. To nisu vjernici. To su oni kojima je važnija slika u okviru od vjerskog čina. To su mlade fufe i primitvci. Crkve bi trebale postrožiti obrede vjenčanja. Trebaju imati zaštitare. U crkvu samo mogu ući mladenci, kumovi i uža obitelj.

Fotografiranje samo pet slika. Svatko tko se ponaša neprimjereno, uhvatit ga za gušu i van s njim. Takva osoba nije zaslužila bit poštovana od Boga ako ne poštuje Božju kuću. Dosta je više pljuvanja po Crkvi i vjeri i nepoštovanja svih i svega oko nje.

Ako Crkvu smatraš institucijom, onda je i poštuj na takav način. Na sud sigurno nećeš doći polugola i muškarac s rakijom u ruci. Crkve trebaju svim vjernicima župa poslati obavijest o budućem načinu provedba crkvenog vjenčanja s poštovanjem pravila ponašanja i oblačenja svih.

- Na zaručničkom tečaju su nam rekli da ako je netko od mladenaca pri piću da brak nije važeći. Bila sam na jednom piru na kojem je svećenik bio malo više popija te nije niti točno izgovorija ime mladenca. Kako onda to može biti važeće?

- Otkada sam došla u župu Jelsa, čitam ovakve tekstove jednog župnika, koji samo gadi, blati i bavi se izvancrkvenim temama. Iskreno, voljela bih pročitat jedan tekst o tome šta misle vjernici o župniku i vođenju župe, kvaliteti mise i sadržaja u sklopu župe. Čekamo drugu stranu priče.

- Crkva nije mjesto za golotinju, alkohol, galamu i nedolično ponašanje. Onaj tko je gost na vjenčanju, dužan je u crkvi poštovati vjerske standarde ako i nije vjernik. Neće moliti ako ne zna kako. Ako mu je dosadno, neka iziđe van.

Manji su problem ateisti i nekršćani jer se oni sigurno ne žele nametati u obredu koji ne poznaju; problem su naši vrli katolici koji se naslikaju nedjeljom na misama i glume pokorne, skromne, pristojne i medene vjernike, a kad ih nitko ne gleda, pokazuju svoja prava lica. Uostalom, ima ispovijed pa se sve lijepo riješi...

- Zatekao sam se na piru di je mlada bila "polugola" za svećenika i di svećenik nije dozvoljavao ulaz u crkvu, ali kad mu je ponuđeno 200 €, sve se minja. Dotični uzima eure i sve poziva u kuću Božju. Toliko o crkvi i svećenicima i njihovu moralu.

- Meni je grozno kad se na svadbi djevojke takmiče koja će obući kraću minicu. Mislim užas. Obuku se grozno, kao da su u disko krenule. Užasno je kada je netko toliko željan pokazivanja i dokazivanja.

- Ja njega razumin. Ko se može koncetrirat na ceremoniju, mlada polu gola, kumi sise na izvol'te, golih guzica koliko oćeš. A on mora glumit krepost. Ipak je i on od krvi i mesa.

- Bacanje riže poganski običaj... jest. I kićenje bora je poganski običaj, i bojenje uskršnjih jaja je poganski običaj... ali eto, neki poganski običaji se mogu usvojiti, neki ne mogu. Krivo je njemu što mlada nije skroz gola.

Komentar don Stanka Jerčića o problematičnim ponašanjima na vjenčanjima iz drugog dijela našeg trodijelnog serijala, pobudio je ogromnu pažnju javnosti.

Od prošle nedjelje kada je izašao na našim stranicama, sam nam je to naveo, za komentare su ga svakodnevno tražili s brojnih portala, dnevnog tiska, brojni pozivali, zaustavljali na cesti, iznosili svoja razmišljanja.

No don Stanko zamoljava i za mali ispravak, navodi kako je jedan dio teksta, onaj u kojem se prilično brutalno spominju stavke problematičnih vjenčanja nije njegov autorski rad.

Skinuo ga je, navodi, s Interneta, kako bi ga mogao predočiti zaručnicima kod priprave na ženidbu. Navodi kako je riječ o nesporazumu, i svakako se, tvrdi, ne želi 'kititi tuđim perjem'. T.Š.B.

Slobodna Dalmacija