Imate li poštovanje vašeg partnera?

razvod - svađa
Ljubav je jedna stvar, a poštovanje sasvim druga. No, veza ili brak bez i jednog i drugog vrlo teško opstaju, a ako i opstanu, nisu vrlo sretni.
Ponekad je vrlo teško pronaći i održati poštovanje u vezi. U početku kada ljubav zasljepljuje sve ostalo, partneri vrlo lako prelaze manjih, ali i većih znakova nepoštovanja, dok s godinama veze, kao i sve ostale stvari, poštovanje se često uzima zdravo za gotovo, zanemaruje se ili se jednostavno izgubi u kompliciranim odnosima među partnerima.

Ljubav i poštovanje jesu povezani, jer su potrebni za sretnu vezu, ali su s druge strane dvije su zasebne stvari, odnosno mogu opstati jedna bez druge.

Zato, jeste li se ikada pitali, dobivate li dovoljno poštovanja od svojeg partnera ili puštate da vam na razne načine iskazuje nepoštovanje?
Imajte na umu da nitko nije savršen, no evo nekih smjernica kako možete biti sigurni da vam partner iskazuje poštovanje ili nepoštovanje.

Partner vas sluša

Svakome se s vremena na vrijeme dogodi da mu odlutaju misli i ne čuju dok partner ili partnerica nešto govore, no slušanje osobe s kojom ste u vezi je jedan od osnovnih znakova poštovanja. Ako vas poštuje, on vas i sluša i čuje što pričate, te na to reagira. Isto vrijedi i obrnuto.

Partner se ponosi s vama

Ponosan je na vas u svemu što jeste i što činite pozitivno i dobro. To je još jedan od velikih znakova da vas partner poštuje.

Od vas traži savjet i shvaća vas ozbiljno

Kada partner treba savjet, obraća se vama i poštuje ono što mu kažete te vas shvaća ozbiljno. Mnogi parovi imaju probleme u tom segmentu, jer svoje partnere ne doživljavaju kao osobe koje im mogu dati dobar i pametan savjet ili su vrijedi da s njima podijele određene probleme i zatraže mišljenje i pomoć. Jedan od segmenata pokazivanja poštovanja je upravo to.

Partner poštuje vaše fizičke granice

Razni oblici fizičkog kontakta sastavni su dio svake intimne veze. Ne mora se samo raditi o granicama kada je u pitanju spolni odnos i intimnost, nego i dodirivanje na određenim mjestima i na određeni način. Primjerice, neke osobe ne vole kada ih se škaklja, štipa, tapša po određenim mjestima, lupka, pa čak i ljubi na određenim mjestima. Ako vas poštuje, suzdržava se od fizičkog kontakta koji vas smeta.

Iskren je s vama

Nema tu mnogo mudrosti. Ako je iskren s vama, znači da vas poštuje kao osobu u svakom smislu riječi. Također, on je osoba koja će vam reći „surovu" istinu, koja može biti ružna i boljeti. Istina ne podrazumijevanje vrijeđanje nečijih osjećaja na bilo kojoj razini.

Možete se na njega osloniti i ne zavlači vas

Poštovanje pokazuje tako što ne trati vaše vrijeme ispraznim i nerealnim obećanjima koje nikad ne ispunjava, odnosno ne može ispuniti. Također, odgovoran je, pouzdan, ne kasni bez razloga, odgovara na vaše poruke i pozive bez nelogičnih isprika.

Ne kontrolira svaki vaš pokret

Posesivne i ljubomorne individue koje su nesigurne u sebe, ispoljavaju svoje nesigurnosti i frustracije tako da prate svaki korak svojeg partnera/partnerice. Taj način ponašanja pokazuje nepoštovanje i nepovjerenje prema vama i obrnuto, posebno ako za to nema nikakav valjani razlog.

Igra pošteno

U ljubavi i u ratu, poštenje se cijeni. Naime, ne mogu uvijek u vezi cvasti ruže i svađa će sigurno biti. No, i u tim trenucima, kada je teško kontrolirati ono što izlazi iz usta, mora postojati mjera koja se ne smije prelaziti. Pod tim podrazumijeva nazivanje pogrdnim imenima, „udarci ispod pojasa", izvlačenje „prljavog veša" koji nema veze sa svađom i druge vrste fizičkog i psihičkog nasilja. Posebno je u tim trenucima potrebno poštovanje, kako bi se zadržala samokontrola, ma koliko to bilo teško.

žena.hr