Dosta vam je PMS-a? Otkriven je najučinkovitiji način borbe protiv njega

...manje toga minerala, pokazalo je istraživanje kojim je tijekom 10 godina praćeno tri tisuće žena od kojih je oko tisuću patilo od teškog PMS-a a oko dvije tisuće nije.

Žene koje prehranom unose nešto više od dnevne preporučene doze željeza imaju manje izgleda patiti od teških oblika predmenstrualnog sindroma (PMS), pokazalo je američko istraživanje.

Žene koje su unosile više od 20 miligrama željeza dnevno imale 30 do 40 posto manje izglede patiti od teškog PMS-a u odnosu na žene koje su unosile manje toga minerala, pokazalo je istraživanje kojim je tijekom 10 godina praćeno tri tisuće žena od kojih je oko tisuću patilo od teškog PMS-a a oko dvije tisuće nije.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu American Journal of Epidemiology.

- Većina ranijih istraživanja PMS-a usmjerila se na učinkovita liječenja i razlike među ženama s PMS-om i onih bez toga sindroma, kaže voditeljica istraživanja Elizabeth Bertone-Johnson, sa sveučilišta Massachusetts u Amherstu.

- Nas je zanimalo dublje proučiti utjecaj nekih minerala, dodala je.

Za potrebe istraživanja znanstvenici su se ograničili samo na slučajeve PMS-a kod kojih su simptomi poput osjetljivosti dojki, osjećaja nadutosti, depresije i tjeskobe bili toliko teški da su značajno utjecali na život i socijalnu interakciju.

Takva vrsta PMS-a utječe na osam do 15 posto žena u SAD-u.

Analizom njihove prehrane utvrđeno je da je unošenje oko 22 mg željeza dnevno povezano s 33 posto manjim izgledima za rizik razvoja teškog PMS-a. Unošenje još veće doze željeza dnevno bilo je povezano s još većim smanjivanjem rizika razvoja teškog PMS-a.

Važeće preporuke su unošenje 18 mg željeza dnevno.

- Mislim da je naša poruka da se, na temelju ovih podataka, čini da unošenje preporučenih vrijednosti željeza značajno smanjuje rizik PMS-a, kaže Bertone-Johnson.

- Ne želimo preporučiti ženama da unose gornju granicu preporučenih vrijednosti željeza (42 mg) zbog potencijalnih opasnih posljedica.

Bertone-Johnson kaže kako vjeruje da željezo igra ulogu u proizvodnji neurotransmitera serotonina koji je potreban za normalno funkcioniranje organizma.

Hina