'Borim se da 
ne završim u kolicima jer lijekove više ne dobivam'

Anđa Marić, karcinom, borba za život
Sad razumijem one "luđake" koji govore "rak mi je bio najveći blagoslov".

Sada to razumijem zato što je svaka bolest ispadanje iz harmonije i uvijek je lekcija. I čovjek nije velik po tome što nikad ne padne, nego po tome zna li se izvući iz rupe u koju je upao - govori Anđa Marić, koja je svoju lekciju, tešku bolest koja ju je pogodila prije dvije godine, odlučila svladati sa što višom ocjenom.

Vratila se k roditeljima

Stavila je sebe na prvo mjesto, ogradila se od svih izvora stresa i liječenje encefalomijelitisa, odnosno upale moždane ovojnice, zbog koje joj je oštećena motorika, nastavila u Zagrebu, kamo se prije mjesec dana preselila iz Ljubljane gdje je živjela 11 godina.- Vratila sam se u Hrvatsku, u roditeljski dom u Rudešu gdje sam odrastala. Opet sam kod kuće - govori 37-godišnja pjevačica i spisateljica.

S njom je došao i njezin 11-godišnji sin Gašper.

- Iako skrbništvo nije do kraja riješeno, odlučila sam da mi zdravlje bude najvažnije, jer moje dijete ne bi imalo nikakve koristi od mrtve majke ili od mame kojoj cure sline i prikovana je za invalidska kolica - kaže i nastavlja:- Gašper je ovdje krenuo u školu i svaki je dan poslije nastave kod prijatelja. Jako je sretan zbog toga jer se u Sloveniji djeca poslije škole ne druže i ne idu jedni drugima u goste.Već se dugo željela vratiti u Hrvatsku, ali strahovala je kako će na to reagirati njezin bivši suprug Primož Dolničar, no na kraju je dobila njegov pristanak.

Paralizirana od stresa

- Razgovori s Primožem o preseljenju bili su mi toliko stresni da bih, kad sam se s njim o tome dogovarala, izgubila dar hoda i ne bih mogla iz automobila dopješačiti do restorana u kojem smo se sastajali. On bi mi tada pomagao, a ja sam si mislila kako je život bizaran - otkriva.

Neslomljiva Anđa nije izgubila optimizam ni kada je HZZO, kaže, odustao od nje jer pomaže u financiranju liječenja samo do četvrtog stupnja bolesti, a kod nje je napredovala do šestog. Sada bi trebala sama plaćati terapiju koja stoji 16 tisuća kuna mjesečno, i to doživotno. Stoga se potpuno okrenula alternativnom liječenju, kombinaciji psihoterapije pozitivnih afirmacija, zdrave prehrane, konopljine infuzije i sličnih metoda.

- Duboko vjerujem u sposobnost našeg tijela da samo sebe izliječi. Jedna naša stanica u tijelu pametnija je od iPhonea i mozak je puno jači od tijela pa, ako sebe uvjerim da ću umrijeti, onda će se to i dogoditi. Ili, u mojem slučaju, da će mi se zapaliti mozak. Sad se uvjeravam da će mi se "otpaliti". Držite mi fige - optimistična je Anđa Marić.

vecernji.hr