7 razloga zašto bi žene trebale piti pivo

pivo, žene, razlozi, čaša piva , društvenost , istraživanje, pivo, dobra vijest , ljubitelji, znanstvenici, istraživanje, pivo, raspoloženje

1. Jača kosti
Žene koje piju dva piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nježnijeg spola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National Collegea of Naturopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u Natural Medicine Journalu.

Ista je pokazala da pivo sadrži značajne količine bio razgradivog silicija, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umjereno ispijanje piva zato se osobito preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustoće kostiju.

2. Prevenira prehlade i ima protuupalna svojstva
Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezija, kalcija i selena koje štite cijelo tijelo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet tijela.

‘Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama gorkasta okusa, poput maslinova ulja, špinata, blitve ili rukole, a hmelj, kao temeljni sastojak piva, bogati je izvor humola, snažnih protuupalnih spojeva. Humoli inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa,' otkriva nam hrvatska nutricinistica Maja Maretić.

3. Proljepšava kožu
Pivo je odličan izvor vitamina B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lijepu i napetu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića, te daje energiju cijelom tijelu.

S obzirom da se iz hrane ne apsorbira dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i neka ‘urbana' legenda da komarci izbjegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u tijelu.

‘Znanstvenici su pomnom analizom sastojaka i provedenim pokusima utvrdili i da pivo zbog sadržanog kvasca i hmelja jača nokte i kosu. U starom Egiptu imućnije žene su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i ljepša,' dodaje hrvatska nutricionistica.

4. Smanjuje nadutost tijela
Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih tvari od svijetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se, primjerice, više od jednog grama prehrambenih vlakana (u istoj količini svijetlog piva nalazi se manje od 1 grama prehrambenih vlakana), koji jamče zdravlje probavnog sustava, smanjuju nadutost i zatvor tijela.

5. ‘Ubija' proljetni umor
Osjećate se umorno i razdražljivo? Vjerojatno patite od posljedica proljetnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom željeza u krvi. Ono se teško apsorbira iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola, pak, pozitivno će riješiti i probleme s nesanicom.

‘Pivo je i bogat izvor vitamina skupine B, posebno B 12 kojeg nema u biljnom svijetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekad se u Irskoj djeci davala po žličica dvije Guinnessa baš zbog toga, kao lijek.,' ističe Maja Maretić.

6. Štiti srce
Umjereno ispijanje piva povećava količine dobrog kolesterola, smanjuje razine onog lošeg, razrjeđuje krv te na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna talijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 posto manje šanse od dobivanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Povrh svega, umjereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobivanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidratizira nakon vježbanja
Zaboravite na energetska pića, nakon vježbanja popijte čašu piva. Španjolski istraživači sa sveučilišta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidratizirajući učinak na tijelo od obične vode kada tijelo dosegne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportaša.

‘Pivo sadržava i veliku količinu biotina važnog za dobivanje energije, sadrži antistresni mineral magnezij, selen, fosfor, kalij, silicij. Stoga je pivo iznimno dobar izotonik, pa se preporučuje njegova konzumacija nakon sporta. Pivo relaksira, djeluje protuupalno i izvrsna je namirnica,' zaključuje listu pozitivnih karakteristika Maja Maretić.

(zadovoljna.hr)