Marijo Pejić ipak nije imenovan za hrvatskog člana Upravnog odbora BHRT-a

bhrt, Marija Putica, Marijo Pejić
Konačno imenovanje potvrđuje Doma naroda PSBiH, koji na današnjoj sjednici nije imao potrebni kvorum,te predmetno imenovanje koje je bilo na 13. točki dnevnog reda nije niti razmatrano.
Kako doznaje naš portal izaslanici iz reda srpskog naroda su napustili sjednicu, a i Klub izaslanika iz reda hrvatskog naroda bio je podjeljen oko imenovanja gospodina Marija Pejića na ovu funkciju.

Ostaje za vidjeti što će se dalje dešavati, obzirom da Dom naroda PSBiH prije općih izbora neće zasjedati i ostaje otvoreno imenovanje na ovu vrlo važnu funkciju.

Inače na ovoj vrlo važnoj poziciji trenutno je doc.dr.sc. Marija Putica, kojoj u rujnu istječe mandate, ukoliko se imenovanje ne desi, a što je vrlo izgledno, ista ostaje obanšati dužnost do konačnog imenovanja.

Podsjetimo, ovo imenovanje je značajno jer je zapravo tijelo upravljanja BHRT-a Upravni odbor. Taj odbor je tijelo putem kojeg se, na način određen Zakonom, štite interesi javnosti u pogledu kvaliteta i poruka radio i televizijskih programa koji se emitiraju u medijima BHRT-a.

On nadzire cjelokupno poslovanje, kao i korištenje i raspolaganje imovinom BHRT-a.

Upravni odbor ima 4 člana koje imenuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, a članovi Upravnog odbora imenuju se na razdoblje od 4 četeri godine. Po isteku mandata ne mogu biti ponovo imenovani. Upravni odbor, među ostalim: donosi Statut i druge opće akte BHRT-a; donosi odluke o zaduženju BHRT-a preko iznosa od 10.000 KM; odlučuje o ulaganjima za razvoj BHRT-a; odobrava godišnji proračun BHRT-a, plan investicija i generalnu politiku plaća; usvaja programske planove za radio i televiziju; imenuje i razrješava generalnog ravnatelja; daje suglasnost na imenovanje direktora BHR1, direktora BHT1, voditelja Glazbene produkcije i urednika programa; kontrolira i usvaja godišnje financijske planove, planove programa i izvješća o realizaciji tih planova i drugo.

ljubuski-online.info