Usvojen rebalans proračuna Grada Mostara

Mostar
Sjednica je kratko trajala, s obzirom da su se proteklih dana gradonačelnik Ljubo Bešlić i gradski vijećnici usuglasili oko svih primjedbi na rebalans gradskog proračuna. Danas se samo glasovalo o rebalansu bez rasprave vijećnika.

Inače, izjašnjavanje o rebalansu prolongirano je dva puta, a najviše primjedbi vijećnika upućeno je zbog smanjivanja sredstava za institucije od značaja za kulturu naroda.

Što se tiče smanjena ovogodišnjeg gradskog proračuna u odnosu na prvotni plan, gradonačelnik Bešlić je na prvoj sjednici Gradskog vijeća o ovoj temi objasnio kako je do velikog pada prihoda u proračunu došlo najviše zbog velike ovogodišnje suše zbog koje su pali prihodi od naknada za potopljeno zemljište.

Također, do smanjenja je došlo i zbog pada ostalih indirektnih i direktnih prihoda, kazao je Bešlić.

Dodao je kako je u prvih devet mjeseci primjetan veliki pad prihoda od poreza na nepokretnost, a po njegovom mišljenju, to je posljedica zakona koji je donijela Hercegovačko - neretvanska županija bez suglasnosti Grada Mostara, a tiče se oslobađanja plaćanja poreza na kupovinu prvog stana.

Tako je oduzet čisti prihod Gradu bez njegove suglasnosti i u vezi toga smo angažirali javnog pravobranitelja koji će uputiti žalbu mjerodavnom organu, istaknuo je gradonačelnik Mostara.

Fena