Poruka iz Mostara: Musliman ne smije čestitati Novu godinu!

Nova godina, muslimani, Mostar
U poruci, zalijepljenoj u jednoj mostarskoj ulici, stoji kako je neoprostivi grijeh sudjelovati u ''nevjerničkim praznicima'' te da je strogo zabranjeno ''uručiti poklon nevjerniku na dan njihovih praznovanja''.

Kako je moguće, pitaju se autori plakata, da muslimani odobravaju ili sudjeluju u ''takvom običaju koji se zansiva na stanovištu da Allah ima potomstvo?''.

Ovo je, nakon Sarajeva nova ''lekcija'' o tome kako zapak i kršćanstvo nameću proslavu Nove godine u Bosni i Hercegovini.

Oponašanje drugih

I Rijaset Islamske zajednice u BiH navodi na svojim internetskim stranicama kako je proslava Nove godine neislamski običaj i oponašanje drugih naroda, ''a svako slijepo oponašanje drugih znači udaljavanje od islama i njegovih propisa''.

''Nova godina se proslavlja širom svijeta, a najveću pažnju joj posvećuju Kršćani, koji ovaj praznik vežu za smrt pape Silvestra I, koji je umro 31. prosinca 335. godine, a 1582. godine kada je bila reforma gregorijanskog kalendara početak Nove godine je promijenjen sa 25. prosinca, na 1. siječnja i od tada je 31. prosinca poznat u svijetu kao Silvester. Iz ovoga se jasno vidi da je došlo do odstupanja za nekoliko dana od datuma rođenja Isaa, alejhis-selam, tj. 25. prosinca, kako to tvrde Kršćani'', navodi se u propovjedi Nezima Halilovića objavljenoj na stranicama Rijaseta.

''Jedan od prepoznatljivih detalja vezanih za novogodišnje praznike je i Djeda Mraz. Prema Enciklopediji Britanici postojanje Svetog Nikole, kasnije Djeda Mraza, nije potvrđeno ni jednim historijskim dokumentom, tako da se ništa sigurno ne zna o njegovom životu'', navosi Halilović i tvrdi kako je tužno da ima veliki broj muslimana koji su u slijeđenju nemuslimana prešli svaku mjeru i koji se ni po čemu ne razlikuju od njih.

Dolaženje pameti

''To njihovo slijeđenje ih nije amnestiralo od ubijanja i progona u toku posljednje oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pa hoćemo li doći pameti?'', pita se Halilović navodeći kako tu noć treba provesti kao svaku drugu.

Podsjećamo, prošlog su tjedna u jednom sarajevskom naselju osvanuli plakati s porukom 'Nova godina i Djeda Mraz su kršćanski praznici', a negodovanje je uslijedilo i nakon božićnih blagdana u sarajevskim školama na što je reagirala i Islamska zajednica u BiH.

Tako su iz Rijaseta Islamske zajednice priopćili da kada je na području Kantona Sarajevo na Božić prvi put nakon rata u svim javnim školama bio neradni dan, da se osnovci bošnjačke nacionalnosti u nekim školama prisiljavaju na obilježavanje tog dana te kako to predstavlja "narušavanje prava na slobodu vjere".

Sultan i bijela teta umjesto Djeda mraza

Iako su medijima rekli da nisu provjeravali ove navode, iz Rijaseta islamske zajednice priopćili su da roditelji ističu kako neki prosvjetni radnici ''traže od bošnjačke djece da pripremaju prigodne božićne recitale i druge sadržaje koji su eminentno vjerske, u ovom slučaju katoličke, naravi i to se događa u odjeljenjima gdje gotovo da i nema učenika katoličke vjeroispovijesti''.

''Takvi postupci ne doprinose boljim međureligijskim i međunacionalnim odnosima a mogu se razumjeti i kao narušavanje prava na slobodu vjere jer dolaze od nastavnika, a učenici nerijetko nastavničke zahtjeve doživljavaju kao svoje obvezne zadatke'', naveo je Rijaset.

Nova godina i Djed mraz našli su se na udaru u Sarajevu i ranije, pa je tako poznat skandal sa sarajevskim vrtićima iz kojih je ''izbačen'' Djed mraz.

Tako se već prije pet godina roditeljima u jednom sarajevskom vrtiću sugeriralo kako paketiće djeci neće donijeti Djed mraz nego neki drugi izmišljeni lik, pa se pojavila tete obučena u bijelo, koja je predstavljala Novu godinu.

Ove godine pojedini su roditelji došli na ideju da djeci darove podijeli sultan.

Izvor: dnevno.ba