Presuda za ratni zločin: Milorad Momić (50) osuđen je na 15 godina

Škorpioni, ratni zločin, ratni zločinac
Milorad Momić (50) iz Berka osuđen je na 15 godina zatvora zbog ubojstva šest civila bošnjačke nacionalnosti dovedenih iz Srebrenice, u Godinjskim Barama na području Trnove u BiH. Zločin se zbio sredinom srpnja 1995. godine. Civili su psihički i fizički mučeni, četvorica su ubijena odmah, a dvojica su morala njihova mrtva tijela odnijeti u obližnju vikendicu, gdje su tada također pogubljena. Potom je vikendica zapaljena.

Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (17), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (16) i Jusu Delića (25) okrutno su ubili pripadnici paravojne jedinice Škorpioni nakon što ih zarobili u Srebrenici. Zapovjednik Škorpiona Slobodan Medić naredio je svojim ljudima da odvedu zarobljenike na borbenu liniju i tamo ih ubiju. Odvezli su zarobljenike vezanih ruku kamionom do linije i tamo ih natjerali da leže dok ne donesu nove baterije za kameru da mogu snimati cijeli zločin.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku smatralo je da je nedvojbeno utvrđeno kako je Momić počinio zločin za koji ga se optužnicom teretilo.

- Sud je imao rijetku priliku pogledati videosnimku počinjenog zločina koju su snimili sami počinitelji. Iz snimke je vidljivo sve što se događalo prije, za vrijeme i poslije zločina. S obzirom na to da je snimka bila dostupna javnosti i prije početka ovog sudskog postupka i javnost je imala mogućnost vidjeti da se radi o brutalnom zločinu - kazao je sudac Zvonko Vrban, predsjednik sudskog vijeća.

Na snimci je bilo vidljivo i da, dok je šest zarobljenika ležalo na zemlji uz cestu, glavom prema dolje, i molilo za malo vode, Milorad Momić (50) iz kalašnjikova puca iznad njihovih glava.

Sudac je istaknuo da je Momić supočinitelj u ovom zločinu, a prema zakonu svaki supočinitelj kažnjava se isto kao onaj tko ga je počinio.

- Svaka osoba jednako je odgovorna bez obzira na to čiji metak ih je usmrtio. Iskazana je zajednička volja odvođenja uhićenih s jasnim ciljem da se ubiju. Nitko nije pokazao nedostatak volje da se te osobe liše života, niti da se to spriječi, pa tako ni Milorad Momić - kazao je sudac Vrban.

Sudac je u obrazloženju presude istaknuo kako su bez razloga ubijeni civili, od kojih troje djece i tri mlade osobe koje uopće nisu bili pripadnici ratnih postrojbi.

- Odvedeni su iz svojeg doma i život im je prekinut bez ikakvog razloga. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od pet do 15 godina, ali ni jedna kazna nije primjerena ni dostatna za počinitelje ovakvog zločina. Jasno je da ni jedna kazna oštećenima ne može biti dostatna niti im vratiti sina, supruga ni oca, no pokazuje da se zločin ne isplati i da će svatko tko ga počini, kad-tad biti kažnjen - dodao je sudac.

Milorad Momić izručen je Hrvatskoj u ožujku 2011. iz Francuske, gdje je živio pod lažnim imenom Guy Monier. Ostali pripadnici Škorpiona koji su sudjelovali u ovom zločinu osuđeni su u Srbiji i jedan u Hrvatskoj.

Tomislav Filaković, Momićev odvjetnik, najavio je opsežnu žalbu na presudu.

- Smatram da ova presuda nije valjana. Optužnica tereti Momića da je počinio zločin zajedno s ostalima pucajući civilima u leđa i glave. U obrazloženju presude ni jednom riječju se ne navodi da je on pucao, već se izvlači zaključak da je počinio zločin iz toga što je bio pripadnik jedinice i bio prisutan na mjestu događaja - kazao je odvjetnik Filaković.